Lotto FR Pink Ribbon STILLS 01

Van preventie tot re-integratie

Weer aan het werk Pink Monday

22//11/2022 - Dankzij de inzet van alle spelers kan de Nationale Loterij de vzw Pink Ribbon ondersteunen vanaf de preventie van borstkanker tot de re-integratie van borstkankerpatiënten. Samen zetten ze in op het vergroten van de kennis van de alarmtekens en het opleiden van wandelcoaches.

Een regelmatige wandeling in de frisse buitenlucht helpt ons om de dag goed doorkomen. En wist je dat wandelen je kans op borstkanker verkleint én je kans op herval na borstkanker? Lichaamsbeweging heeft een grotere impact op je herstel en op je risico op herval dan gezonde voeding en matige alcoholconsumptie. Al moet gezegd dat niet alle vrouwen na of tijdens een borstkankerbehandeling in staat zijn om grote wandelingen te maken. Het is echt niet abnormaal dat je niet meteen de geadviseerde 150 minuten per week haalt. Vermoeidheid, lymfoedeem en andere klachten kunnen hinderen. Daarom is het goed om een wandelcoach in te schakelen die je op weg helpt, een service die Pink Ribbon samen met Wandelsport Vlaanderen aanbiedt.

Dankzij de steun van de spelers van de Nationale Loterij kan de Pink Ribbon wandelcoaches opleiden. Wandelcoaches motiveren mensen die willen starten met wandelen. “Wandelen is voor veel goed,” vertelt de wandelcoach van Walkie Talkies Wandelclub. Ze volgde de opleiding en coacht met veel enthousiasme Pink Ribbon-wandelingen (bekijk haar getuigenis via de QR-code op deze pagina). “Geef niet op, wandel verder,” klinkt het ferm, “Iedere maandagavond zet ik samen met mijn Pink Ribbon-wandelgroep 10.000 stappen.” De coach motiveert en verbindt mensen die willen starten.

Check de Pink Ribbon-wandelgroepen in je buurt
Lotto FR Pink Ribbon STILLS 02

Ken jij de alarmtekens?

We moeten allemaal alert zijn voor mogelijke alarmtekens die kunnen wijzen op borstkanker. Dat is in meer dan de helft van de gevallen, maar niet altijd, het ontdekken van een hard knobbeltje in een borst. Het signaal waarvan we de mogelijke ernst allemaal goed kennen. Zo’n verdacht knobbeltje is lang niet het enige mogelijke alarmsignaal. Een ontluikende borstkanker kan zich ook op andere manieren manifesteren, met een knobbeltje op de borst of onder de oksel bijvoorbeeld. Andere alarmtekens zijn een putje in je borst, een vervormde borst, een ingetrokken tepel, vochtverlies uit de tepel, een oneffen, schilferige huid of roodheid van een gedeelte van de borst.

In totaal zijn er negen alarmsignalen die kunnen wijzen op borstkanker. Jaar na jaar zet de vzw Pink Ribbon, met de financiële steun van de spelers van de Nationale Loterij, deze alarmtekens in de kijker.

Mammoquiz

Pink Ribbon kon dankzij de financiële steun van de spelers van de Nationale Loterij de Mammoquiz ontwikkelen, een online quiz die je kennis over borstkanker toetst én tegelijkertijd verbetert. Deze leuke en educatieve quiz is geïnspireerd op het mammoboxspel, ontwikkeld door het Centrum voor Kanker Opsporing. De quiz is beschikbaar in Frans, Nederlands en Engels. De Nationale Loterij helpt ook mee aan de brede verspreiding ervan.

Bekijk hier de negen alarmsignalen Lees meer over de Mammoquiz

Deel het artikel via:

Doe een donatie

Donaties door particulieren gaan naar het Pink Ribbon Fonds, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Doneer

Pink Support

Steun de strijd tegen borstkanker op jouw manier en organiseer een actie op het Pink Support Platform!

Zet een actie op

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van wat Pink Ribbon doet? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief