20181206 Zina Startte Haar Eigen Pruikenzaak Dat Intens Geluk Daar Doe Ik Het Voor

Zina startte haar eigen pruikenzaak: “Dat intens geluk, daar doe ik het voor.”

Behandeling Psychosociale zorg Geknipt voor haar

Zina werd vijf jaar geleden getroffen door borstkanker, haar zorgeloos leven verdween als sneeuw voor de zon en de bedrijvigheid van haar zaak werd naar nul gereduceerd. Haar wereld stond voor een lange tijd eventjes stil….

Je bent nu terug aan het werk en ik vermoed dat je vaak kankerpatiënten over de vloer krijgt.

Vroeger durfde ik haast niet te werken voor kankerpatiënten, was ik zeer terughoudend. Ik vond het niet kunnen dat ik geld zou verdienen omwille van hun lijden. Ik was voorheen nog nooit met de ziekte geconfronteerd geweest en voor mij stond kanker synoniem met de dood, nu weet ik intussen wel beter. Ik besef nu dat ik mensen gelukkig kan maken, dankzij mijn pruiken krijgen de vrouwen terug zelfvertrouwen, ze zien er opnieuw goed uit en daar doe ik het uiteindelijk voor.

Op de website lees ik dat je een proces doormaakt met de klant, wat houdt dat precies in?

De eerste stap is altijd een verkennend gesprek met de klant, wat wil ze? Wat is haalbaar? Hoe zie ik het? Ik heb het voordeel dat ik nog gewerkt heb als visagiste en grimeur, ik bekijk aandachtig de vorm van het gezicht, zo kan ik bepalen welke snit er goed bij het gezicht past. Bij de volgende stap gaan we pruiken passen en de kleur gaan bepalen.

Bij kankerpatiënten werk ik met pruiken uit mijn voorraad, want die dames moeten vlug bediend worden, zij kunnen geen weken wachten op een pruik. Eenmaal gekozen, komt de klant bij de kapper terecht. De pruik wordt geknipt, eventueel bijgekleurd en dan gebrusht, alles volgens de wens van de klant.

Jij maakt kwalitatief hoogstaande pruiken …

Ik werk als enigste in België met Europees “Virgin” haar, dat wil zeggen, haar dat nog nooit werd behandeld, geen kleuring, geen mèches, geen permanent… Ik ben een perfectionist, als ik haar ga kopen ben ik zeer streng op de kwaliteit. Als dit niet OK is, kan ik er ook geen mooie pruiken van maken.

Wat ook zeer belangrijk is, is het netje waar de pruik wordt aan bevestigd. Dit moet zeer natuurlijk en licht aanvoelen, als een tweede hoofdhuid, want vaak kunnen patiënten tijdens hun behandeling bepaalde stoffen niet verdragen op hun hoofd, ook daar hou ik rekening mee bij het maken van de pruik.

20181206 Zina Startte Haar Eigen Pruikenzaak Dat Intens Geluk Daar Doe Ik Het Voor  Zina Aan Het Werk

En daar hangt een prijskaartje aan ?

De prijs hangt af van de lengte van het haar, voor een pruik met een korte snit betaal je veel minder dan pakweg een pruik met een haarlengte van 45 cm. Om een idee te vormen, ik betaal 2500 euro voor een kilo Europees “Virgin” haar. En ik heb ongeveer 250 tot 300 gr haar nodig voor een gemiddelde pruik.

Ik heb ooit een jong meisje in de zaak gehad die via het ziekenhuis een pruik had aangeschaft en daar veel geld had voor betaald. Na een week kwam ze mijn zaak binnen met een pruik die niet meer doorkambaar was. Ik vond dat zo erg voor dat meisje! Daarom dat ik al mijn klanten een garantie mee geef.

Ik ben geen zakenvrouw, ik kan bijvoorbeeld uren bezig zijn met het herwerken of behandelen van een pruik of zelfs dagen.. om dan uiteindelijk toch niet tevreden te zijn. Mijn partner ergert zich daar soms aan, maar ik ben te gepassioneerd door mijn job.

Ik heb onlangs een dame over de vloer gehad, zij had al zoveel meegemaakt, zelfs haar partner had haar verlaten, want hij wilde geen kale vrouw. De dame was van nature een brunette en toch vond ik dat een lichtere haarkleur haar goed zou passen. Na het doorlopen van het ganse proces heb ik nog nooit zo een gelukkig iemand mijn zaak zien verlaten. Het was de eerste keer in lange tijd dat ze opnieuw kon lachen en weer wat zelfvertrouwen had gekregen. Ze had weer zin in het leven. Ze had zelfs haar familie meegenomen bij het passen, die waren zo onder de indruk ! Dat intens geluk, daar doe ik het voor.

20181206 Zina Startte Haar Eigen Pruikenzaak Dat Intens Geluk Daar Doe Ik Het Voor  Haar Voor Pruiken

Voelen uw klanten zich beter begrepen als ze weten dat ook jij een borstkankerpatiënt bent geweest ?

Ik loop er niet mee te koop, ik ben daar zeer introvert in, maar wanneer mensen hun verhaal vertellen dan begrijp ik hen beter, ik weet wat het is, ik ben daar ook geweest, ik weet hoe het voelt, dus dat schept wel een band.

Ben jij veranderd?

Ik ben impulsiever geworden, dat wel, maar ik ben nog steeds perfectionistisch, ik smijt mij nog altijd voor mijn zaak. Het klinkt bizar maar mijn pruiken zijn mijn kinderen… Andere vrouwen dromen van dure kledij, schoenen, sieraden, ik droom van dozen met haar (lacht)

Zina Wigs bestaat al meer dan 25 jaar. Alle pruiken zijn handgemaakt.

Auteur: Pink Ribbonredactrice Muriël J

Doe een donatie

Donaties door particulieren gaan naar het Pink Ribbon Fonds, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Doneer

Pink Support

Steun de strijd tegen borstkanker op jouw manier en organiseer een actie op het Pink Support Platform!

Zet een actie op

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van wat Pink Ribbon doet? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief