Jouw werkneemster opnieuw aan de slag
Wanneer de behandeling achter de rug is en je werkneemster aan haar herstel bezig is, zal zij stilaan de draad van het ‘normale’ leven weer willen opnemen. De terugkeer naar het werk zal zowel voor jouw als werkgever als voor je werkneemster een enorme aanpassing zijn. Daarom is het belangrijk om die gebeurtenis goed te plannen en er openlijk over te communiceren. Ze verdient het immers om zich weer gauw als een vis in het water te voelen op de werkvloer. Hieronder vind je enkele tips die je als werkgever helpen om van die belangrijke Pink Monday een succes te maken.
De medische kant van de terugkeer:
- Bespreek met de bedrijfsarts hoe het bedrijf de terugkeer het best kan aanpakken en welke aanpassingen er eventueel kunnen worden ingevoerd.
- Moedig je werkneemster aan om haar werkhervatting met de bedrijfsarts te bespreken.
- Informeer je over de wetgeving rond welzijn op het werk en zorg ervoor dat die wordt nageleefd.
De communicatie op de werkvloer:
- Bespreek met je werkneemster de datum van haar terugkeer.
- Bespreek hoe ze zich voelt en betuig nog altijd je steun en medeleven.
- Bespreek wat je werkneemster momenteel aankan en hoeveel werk zij wil opnemen. Spreek concreet over concentratie-en geheugenproblemen, vermoeidheid en pijnklachten.
- Bespreek welke aanpassingen er ingevoerd moeten worden, zodat ze weer optimaal terug aan de slag kan.
- Bespreek met je werkneemster hoe zij het liefst de collega’s over de terugkeer wil inlichten. Waak er ook over dat zij er rekening mee houden dat hun collega nog niet helemaal de oude is en ze zich dus flexibel opstellen.
- Bespreek met de bedrijfsarts een werkhervattingsonderzoek en plan dat binnen de eerste 10 werkdagen na de werkhervatting. Volg dat onderzoek zeker op!
De jobinhoud:
Ga samen met je werkneemster na wat haar visie op de werksituatie is:
- Wil ze op termijn haar oude job opnieuw uitoefenen, stel dan samen met haar en de bedrijfsarts een stappenplan op.
- Wil ze liever een andere jobinhoud, bekijk dan samen welke mogelijkheden er zijn en begeleid haar naar een nieuwe functie binnen het bedrijf.
- Wil ze liever een totaal andere uitdaging aangaan, verwijs haar dan door naar het RIZIV of de VDAB en help mee zoeken naar een nieuwe uitdaging via outplacement en/of een aanbeveling bij andere bedrijven.
Officieel back to work: Pink Monday
- Breng de collega’s op de hoogte van de terugkeer van je werkneemster.
- Bespreek vooraf met je werkneemster hoe zij die eerste werkdag ziet: een uitgebreide verwelkoming of liever een discrete terugkomst?
- Vraag nog af en toe aan je werkneemster hoe zij zich voelt tijdens het werk.
Interessante TIP:
Voor personen met een blijvende handicap heeft de overheid een bijzondere maatregel om de werkhervatting te ondersteunen: BTOM of Bijzondere Tewerkstellings Ondersteunende Maatregelen. Een voorbeeld daarvan is de Vlaamse Ondersteuningspremie. De VDAB bepaalt of je werkneemster daar recht op heeft. Je kan ook nagaan of je bedrijf aan disability management doet. Dat is een systematische en doelgerichte aanpak op de werkplek om de re-integratie van personen met arbeidsbeperkingen te vergemakkelijken.
Doe een donatie
Donaties door particulieren gaan naar het Pink Ribbon Fonds, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting.
Pink Support
Steun de strijd tegen borstkanker op jouw manier en organiseer een actie op het Pink Support Platform!
Nieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven van wat Pink Ribbon doet? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!