Pink Monday header 1

Tips na diagnose en tijdens behandeling

De diagnose borstkanker gaat door merg en been. Niemand is erop voorbereid en van zodra de woorden vallen, komen de onzekerheden naar boven. Je leven zal niet meer zijn zoals voorheen en je beseft dat de diagnose niet alleen op jou, maar ook op je naaste omgeving een impact zal hebben. Je familie, je partner, maar ook je werkgever en collega’s zullen op de hoogte gebracht moeten worden. Hier volgen enkele tips om je door die beginperiode heen te helpen. Wie moet ik inlichten? Welke informatie is belangrijk? En wat tijdens mijn behandeling? Het antwoord vind je hier.

“Ik heb de diagnose borstkanker gekregen, maar wat gebeurt er nu met mijn job?”

Na de diagnose is het belangrijk om met twee sleutelwoorden rekening te houden. Enerzijds gaat het over een duidelijke manier van communiceren met de mensen rondom je en anderzijds moet je nagaan bij welke instanties je je het best kan informeren.

TIPS: Wie moet ik inlichten?

 • Als eerste je baas.
 • Dan je personeelsdienst / HR-afdeling.
 • En je collega’s, maar alleen als je dat zelf wil.

TIPS: Welke informatie is belangrijk?

 • Als eerste dien je het formulier ‘Getuigschrift van arbeidsongeschiktheid’ in bij je ziekenfonds.
 • Als loontrekkende betaalt je baas je loon eerst nog door, daarna krijg je een uitkering van je ziekenfonds. Dat is een percentage van je (begrensd) loon.
 • Als je arbeidsongeschikt bent wegens ziekte of invaliditeit, moet je je geen zorgen maken over je latere pensioen. Die periodes worden gelijkgesteld.
 • Als je wil weten of je nog recht hebt op andere uitkeringen, ga dan eens horen bij de sociale dienst van je ziekenfonds.
“Ik zal wel tijd nodig hebben om mij opnieuw in te werken, maar daar heeft mijn werkgever wel begrip voor. Dat is geweldig, want ik kan me voorstellen dat dat niet altijd het geval is.”

Het is geen geheim dat de behandeling tegen borstkanker een erg zware en moeilijke periode wordt. Velen stellen zich dan ook de vraag of ze (deeltijds) blijven werken gedurende hun behandeling of dat ze even een pauze inlassen. Waar je uiteindelijk ook voor kiest, het is belangrijk om ook hier goed te blijven communiceren met je werkomgeving.

TIPS: Wat tijdens mijn behandeling?

 • Hou zelf contact met je werkomgeving.
 • Zeg aan het begin en tijdens je behandeling hoeveel informatie je wil blijven ontvangen.
 • Geef regelmatig zelf een update over hoe het met je gaat.
 • Wil je liefst zo snel mogelijk weer aan de slag? Praat erover met je (huis)arts en daarna met je werkgever en/of personeelsdienst. Bespreek je werksituatie ook zeker met je thuisomgeving en vraag wat zij ervan vinden dat je weer aan de slag wil gaan.
Jouw gids naar een prachtige Pink Monday

Doe een donatie

Donaties door particulieren gaan naar het Pink Ribbon Fonds, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Doneer

Pink Support

Steun de strijd tegen borstkanker op jouw manier en organiseer een actie op het Pink Support Platform!

Zet een actie op

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van wat Pink Ribbon doet? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief