Novartis

Novartis

De Roze Mars

Tijdens De Roze Mars in mei 2023 wandelde Novartis mee in de strijd tegen borstkanker. Waarom zij meestappen, kom je te weten in deze video.

NB05 Novartis

26/05/2023 - Partner Novartis aan het woord: Novartis

Kinderboek doorbreekt taboe rond gevorderde borstkanker.

Het farmaceutisch bedrijf Novartis, nieuwe partner van de vzw Pink Ribbon, ontwikkelt niet alleen innovatieve geneesmiddelen voor onder andere borstkanker, maar onderneemt ook acties om de levenskwaliteit van personen met borstkanker te verbeteren. “Onze focus ligt op mensen met gevorderde borstkanker om ze meer zichtbaar te maken en de nodige aandacht te vestigen op hun behoeften” vertelt Frédérique Dell, Patient Engagement Lead bij Novartis. “We merken dat daarover nog veel taboes bestaan.” Frédérique Dell heeft een punt. De overlevingscijfers voor borstkanker zijn uitstekend, maar niet voor iedereen. Jaarlijks verliezen ruim 2.000 vrouwen de strijd tegen borstkanker. Vaak gaat het om nog jonge vrouwen, soms met nog kleine kinderen. “Deze vrouwen gaven eerder al aan nood te hebben aan middelen om hun kinderen uit te leggen wat ze doormaken,” vertelt Frédérique Dell.

Novartis ging ermee aan de slag en ontwikkelde samen met verpleegsters, psychologen en vrouwen die zelf borstkanker hebben het kinderboek ‘Samy en de megamaffemeta-cellen’ voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Het boek vertelt het verhaal van een kleine jongen met een mama die getroffen wordt door een uitgezaaide borstkanker. In kinderwoorden wordt beschreven wat er precies gebeurt en hoe Samy daarmee omgaat. “Het doel is om kinderen in dezelfde situatie te helpen om beter te begrijpen wat er precies gebeurt, zodat ze er beter mee kunnen omgaan.” Het verhaal verbloemt niets, het gaat om een heel directe manier over een zware ziekte. Je kan ervan genezen, maar het kan ook slecht aflopen.

Novartis biedt dit mooi geïllustreerde kinderboek ‘Samy en de megamaffemeta-cellen’ gratis. Je kunt daarvoor een mailtje sturen naar: samy@artappeal.be.