Pexels kristina paukshtite 3270224 1

Family Hope lanceert haar vernieuwd informatieplatform over vruchtbaarheid tijdens en na borstkanker

Opsporing Diagnose Behandeling Na borstkanker

03/06/2021 - Family Hope lanceert haar vernieuwd online platform om borstkankerpatiënten, hun naasten en artsen geactualiseerde informatie te verschaffen over vruchtbaarheid voor, tijdens en na een borstkankerbehandeling. De ontwikkeling van dit informatieplatform werd mogelijk gemaakt door de steun van het Pink Ribbon Fonds in de schoot van de Koning Boudewijnstichting. Het online platform Family Hope werd samengesteld door Belgische topartsen die borstkanker bestrijden en de levenskwaliteit van vrouwen met borstkanker – inclusief hun vruchtbaarheid – willen waarborgen.

Family Hope is een Belgisch initiatief dat gegroeid is uit de samenwerking tussen verschillende universiteiten: De Université Libre de Bruxelles (ULB), de Vrije Universiteit Brussel (VUB), de Université Catholique de Louvain (UCL), de Katholieke Universiteit Leuven (KUL), de Université de Liège (ULg), de Universiteit Gent (UGent) en de Universiteit Antwerpen (UA).

Uit onderzoek bleek al langer dat jonge vrouwen met borstkanker vaak een gebrek hebben aan informatie rond de mogelijkheden om hun vruchtbaarheid voor, tijdens en na de behandeling op peil te houden. Daarom wilde Pink Ribbon haar steentje bijdragen en zo de doorstroom van informatie over dit aspect van de zorgverlening verbeteren.

De inhoud van het geactualiseerde online platform Family Hope werd opnieuw samengesteld door Belgische topartsen die naast het bestrijden van borstkanker ook extra aandacht willen besteden aan de levenskwaliteit van vrouwen met borstkanker – inclusief het aspect vruchtbaarheid. Op het platform werd heel wat kennis samengebracht om jonge patiënten en hun naasten duidelijke, wetenschappelijke informatie te verschaffen over de mogelijkheden om hun vruchtbaarheid te behouden in de loop van de behandeling.

Dr. Isabelle Demeestere, coördinator van het project Family Hope en hoofd van de oncofertiliteitseenheid aan ULB, vertelt waarom een platform over vruchtbaarheid in combinatie met borstkanker zo belangrijk is: “In het domein van de oncofertiliteit worden voortdurend nieuwe ontdekkingen gedaan en in de praktijk gebracht. Daarom was het van belang dat alle informatie werd geactualiseerd en op één platform gebundeld zodat borstkankerpatiënten weten waar ze correcte en volledige info kunnen vinden. De deelnemende universiteiten aan Family Hope zorgen ervoor dat de beschikbare informatie op het platform ook regelmatig zal worden bijgewerkt conform de nieuwe wetenschappelijke bevindingen.”

Ook Pink Ribbon wil het belang en de meerwaarde van dit informatieplatform benadrukken. Alain Lambrechts, general manager van Pink Ribbon: “De kansen op overleving en genezing na borstkanker nemen steeds toe. Dit impliceert dat het behoud van levenskwaliteit en dus ook vruchtbaarheid belangrijke onderdelen zijn om patiënten emotioneel, sociaal en fysiek te ondersteunen.”

17 juni 2021 organiseren Pink Ribbon, Family Hope en Nestlé Baby Belgium een Facebook live over “Zwangerschap en borstkanker”. Iedereen die vragen heeft over dit onderwerp kan om 12 uur terecht op de facebookpagina van Pink Ribbon en deze stellen aan Jan Lamote, dokter en vakexpert medische ontwikkelingen in borstkankeronderzoek.

Meer informatie over Family Hope vind je op: www.family-hope.eu

Doe een donatie

Donaties door particulieren gaan naar het Pink Ribbon Fonds, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Doneer

Pink Support

Steun de strijd tegen borstkanker op jouw manier en organiseer een actie op het Pink Support Platform!

Zet een actie op

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van wat Pink Ribbon doet? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief