Poppy flower field visual

Lichttherapie voor borstkankerpatiënten

Behandeling Na borstkanker Psychosociale zorg Kenniscentrum Borstkanker

13/06/2022 - La Vie-là is een inloophuis dat openstaat voor alle patiënten die in de Kliniek Saint-Pierre d'Ottignies voor kanker worden behandeld, tijdens de behandeling en tijdens het daaropvolgende jaar. Doel is de levenskwaliteit van kankerpatiënten te verbeteren, het risico op herval te voorkomen en sociale contacten te bevorderen.

Sinds september 2013 biedt La Vie-là uitgebreide zorg aan volgens het principe van de integratieve geneeskunde. Kankerpatiënten kunnen hier terecht voor manuele therapie, massages, gesprekken, beweegtherapie en ook lichttherapie.

Lichttherapie met krachtig monochromatisch licht heeft een helende invloed op huid die beschadigd is door opeenvolgende bestralingen voor kanker. Via verschillende sessies (één sessie voor het begin van de behandeling, daarna ten minste 3 sessies per week tijdens de behandeling) wordt de bestraalde huid ‘gewapend’ tegen de pijnlijke ontstekingsverschijnselen, ook gekend als radiodermatitis. De lichttherapie heeft bij uitstek een plaats als ondersteunende behandeling van vrouwen bestraald voor borstkanker. Onderzoek toont gunstige effecten aan op littekenvorming, pijn, roodheid, ontsteking en lymfoedeem. Opdat nog meer borstkankerpatiënten uit deze regio gebruik kunnen maken van lichttherapie kocht La Vie-là met financiële steun van het Pink Ribbon Fonds de LED-lamp van Medisol aan die hiervoor gebruikt wordt. Voor de patiënten zijn deze sessies gratis.

Muriel Desmet, directrice van La Vie-là en Dr. Pascale Schillings, arts in de Raad van Bestuur, zijn zeer blij met de steun van Pink Ribbon. “Dankzij de aanschaf van dit apparaat kunnen we nog meer mensen helpen,” zegt Desmet. “Ik stel ook vast dat op subjectief en psychologisch vlak de sessies met ledlampen zeer geapprecieerd worden door de kankerpatiënten,” vult Schillings aan.

https://www.lavielaottignies.org/

Geschreven door Marleen Finoulst

Deel het artikel op:

Lees ook: Nazorg voor kankerpatiënten in L'Espace Bien-être L'Essentiel

Doe een donatie

Donaties door particulieren gaan naar het Pink Ribbon Fonds, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Doneer

Pink Support

Steun de strijd tegen borstkanker op jouw manier en organiseer een actie op het Pink Support Platform!

Zet een actie op

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van wat Pink Ribbon doet? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief