Leestips A lire 1

Leestips voor kankerpatiënten

  • Chemodag is de beste dag van de week van Liesbeth Van Impe, Borgerhoff & Lamberigts

Wachtkamers van ziekenhuizen zijn grensgebieden. Snel binnen en buiten en dan vooral verder leven. Of dat hoop je tenminste, dat je toch-niet-ziek mag zijn, dat je gewoon even zit te wachten op de dokter die zegt dat je er niets te zoeken hebben. Ook Liesbeth Van Impe verwachtte niet écht dat de wereld zoals ze die kende op het punt stond te verdwijnen. Liesbeth heeft het overleefd, en dat is genoeg. Met dit boek toont ze lotgenoten en iedereen die nog steeds geen kankerpatiënt in de ogen durft te kijken hoe kankerland eruit ziet en hoe je er kunt doorreizen.

Website visuals 3
  • Het is kanker. Wat nu? van Tine Maenhout en Silvia Brouwers, Pelckmans

Twee jonge vrouwen schreven samen een boek over de rollercoaster waarin ze belandden sinds ze de diagnose kanker kregen. De ene is filosofe en kreeg lymfeklierkanker, de andere is kunsthistorica en schrijfster en werd met borstkanker geconfronteerd. ‘Het is kanker. Wat nu?’ is de titel van een uitzonderlijk literair non-fictieboek.

Lees hier de boekrecensie van Pink Ribbon.

Website visuals artikels 8
  • Op de tast: Seks na kanker van Marieke Colpaert en Marlies Meersman.

Na een kankerbehandeling wil je niets liever dan je oude leven weer opnemen: je job, je hobby’s, je gezinssituatie… en dat betekent ook je seksualiteitsbeleving, of je nu in een partnerrelatie zit of niet. Maar dat blijkt niet zo vanzelfsprekend, want zowel lichamelijk als mentaal is er veel veranderd. Veel vrouwen struggelen met hun zelfbeeld en seksualiteit. En laat seks nu net iets zijn wat niet makkelijk besproken wordt tijdens de consultatie.

In Op de tast: seks na kanker doorbreken Marieke Colpaert en Marlies Meersman het taboe rond seksualiteit en kanker bij vrouwen. Met verschillende experten en aan de hand van de persoonlijke verhalen van lotgenoten en hun partners leggen ze uit welke gevolgen de kankerbehandeling op lichaam en geest kan hebben. Daarnaast krijg je een waaier aan mogelijke oplossingen en tips om zowel mentaal als fysiek terug op een positieve manier met seks om te gaan.

Op de tast. Seks na kanker
  • Borstkankerbijbel: Feiten, portretten & verhalen van Barbara Debusschere, fotografie Lieve Blancquaert, uitgeverij Kannibaal

Borstkankerbijbel is het nieuwe - 384 pagina’s tellende - boek van Barbara Debusschere, wetenschapsjournaliste bij De Morgen. Zij wil de lezer een ultiem totaaloverzicht over het thema borstkanker bieden. De prachtige foto’s van Lieve Blancquaert geven de teksten nog meer diepgang. Deze ‘bijbel’ is uit vele gesprekken met artsen, professoren, psychologen en (ex-) patiënten gegroeid en gidst deze laatste groep, hun partners, familieleden en vrienden zonder taboes door het volledige proces van voor de diagnose tot na de behandeling. Iedereen komt aan bod: van jong tot oud, van atheïst tot moslim, van vrouw tot man, van hoopvol tot ongeneeslijk ziek.

  • Er gebeurde dit, er gebeurde dat van Kristien Hemmerechts, uitgeverij De Geus

Onze ambassadrice kreeg in het najaar van 2015 het nieuws dat ze borstkanker had. Patiënt zijn, vond ze verschrikkelijk, dus bleef ze gewoon lesgeven, fietsen, maar ook schrijven. Over borstkanker, of bk zoals ze het zelf noemt, hield ze heel die periode notities bij die ze nu in een boek goot samen met andere autobiografische verhalen.

  • Grote Boom Is Ziek van Nathalie Slosse, uitgeverij Abimo

Dit boek helpt de kleinsten om kanker beter te begrijpen. Het verhaal gaat over de kleine Snuiter die helemaal gek is op grote boom. Wanneer de dokter wormpjes in de boom ontdekt, wordt zijn wereld op z'n kop gezet. Het boek heeft doe-ideetjes zodat kinderen hun emoties beter kunnen verwerken. Aanvullend bestaat er ook een los alternatief einde, "Afscheid van Grote Boom'.

  • Gewoon K
    • Chemodag is de beste dag van de week van Liesbeth Van Impe, Borgerhoff & Lamberigts

    Wachtkamers van ziekenhuizen zijn grensgebieden. Snel binnen en buiten en dan vooral verder leven. Of dat hoop je tenminste, dat je toch-niet-ziek mag zijn, dat je gewoon even zit te wachten op de dokter die zegt dat je er niets te zoeken hebben. Ook Liesbeth Van Impe verwachtte niet écht dat de wereld zoals ze die kende op het punt stond te verdwijnen. Liesbeth heeft het overleefd, en dat is genoeg. Met dit boek toont ze lotgenoten en iedereen die nog steeds geen kankerpatiënt in de ogen durft te kijken hoe kankerland eruit ziet en hoe je er kunt doorreizen.

    Chantal Deen, uitgeverij Personalia

In maart 2014 kreeg Chantal de diagnose borstkanker. In column-achtige hoofdstukken vertelt ze over haar leven met borstkanker en dat doet ze ontroerend, grappig en oprecht.

  • De Dag Dat Ik Doodging van Tania Bongers, uitgeverij Mistral

Tania ontdekt tijdens haar zwangerschap dat ze baarmoederhalskanker heeft. Haar enige kans op overleving, zeggen de dokters, is de baby aborteren en de baarmoeder met tumor verwijderen. Maar dat is niet wat Tania wil. De Dag Dat ik Doodging is het eerlijke verhaal over een moeder die vecht voor haar kind. Een verhaal breder dan alleen kanker, het gaat ook om liefde, onmacht en ethische keuzes.

  • Komt Een Vrouw Bij De Dokter van Kluun, uitgeverij Podium

Een gezin lijkt alles te hebben om gelukkig te zijn, tot ze ontdekken dat de vrouw een levensgevaarlijke vorm van borstkanker heeft. De man reageert op de situatie door van de ene vrouw naar de andere te gaan, ook al ziet hij zijn eigen vrouw het allerliefst.

  • Honderd Procent Vrouw van Geralyn Lucas, uitgeverij Arena

Geralyn Lucas is zevenentwintig, net afgestudeerd als journalist en heeft zojuist haar droombaan gevonden, als ze te horen krijgt dat bij haar borstkanker is geconstateerd. Opeens is haar leven een aaneenschakeling van doktersafspraken en emotionele uitbarstingen.

  • Geen Haar Op Mijn Hoofd! van Liset Noorduyn en B. Versteeg, uitgeverij De Nieuwe Haagsche

Dit boek brengt perfect in beeld hoe een borstkankerbehandeling verloopt. Bart Versteeg fotografeerde zijn zieke vrouw tijdens haar behandeling. Het resultaat is een eerlijke en volledige fotoreportage.

  • Nu Ik Dood Zal Gaan, Mijn Laatste Woorden, Voor Mijn Kinderen En De Wereld van Randy Pausch en Jeff Zaslow, uitgeverij Boekerij

Dit verhaal gaat niet over borstkanker, maar over een man die alvleesklierkanker heeft en te horen krijgt dat hij nog maar een paar maanden te leven heeft. Het boek is zijn afscheid aan zijn kinderen en aan de wereld.

  • Een Weeffout In Onze Sterren van John Green, uitgeverij Lemniscaat

De bekende tienerroman brengt het verhaal van Hazel en Gus. Hij heeft kanker overleeft, zij verlengt haar leven voor onbepaalde duur dankzij een nieuw medicijn. Wanneer ze elkaar ontmoeten, is er meteen een klik. Hazel wil echter weglopen van haar gevoelens en van Gus, want hoeveel tijd heeft ze nog?

  • Zij en Ik, het verhaal van een vriendschap van Annemie Struyf met foto's van Lieve Blancquaert, uitgeverij Lannoo

Annemie Struyf en haar beste vriendin Magdalena maakten jaren geleden een tocht dat stof was voor een boek. Ze hadden het echter steeds te druk waardoor de plannen bleven liggen. Pas wanneer Magdalena dodelijk ziek is, halen ze hun dagboeken opnieuw boven en pennen hun verhaal neer. Lieve Blancquaert komt hen ondersteunen met haar fotografie. Het boek werd een symbool van hun vriendschap.

  • Vuur en Vlam van Geert De Kockere en An Dom, uitgeverij Manteau

Een drakengezinnetje spuwen heel veel vuur. Ze spuwen graag om ter verst, maar op een dag zit drakenmoeder plots zonder vuur. Dit prentenboek vertelt het verhaal over kanker en wat het met je doet. Gebaseerd op het waargebeurde verhaal van An Dom.

  • Achter De Lach van Fran Drescher, uitgeverij Archipel

Fran Drescher of ook wel The Nanny van Mr. Sheffield uit de gelijkaardige tv-serie kreeg pas na twee jaar bij verschillende specialisten langs te gaan eindelijk de diagnose baarmoederkanker. Met veel humor en zelfspot schrijft ze over deze periode van behandeling en herstel.

  • Overleven Op Antarctica van Jerri Nielsen, uitgeverij Het Spectrum

Jerri Nielsen is een arts die met een groep onderzoekers op Antarctica was wanneer ze bij zichzelf borstkanker ontdekt. Door de barre weeromstandigheden kan ze moeilijk opgehaald worden door een vliegtuig waardoor ze genoodzaakt is voor zichzelf te zorgen. Een waargebeurd medisch succesverhaal.

  • Doet U Het Daarvoor, Mevrouw? van Pam Comijs, uitgeverij Altamira

Pam Comijs schrijft over haar eigen borstkanker en waarom ze niet koos voor de gebruikelijke weg van operatie, chemotherapie en bestraling, maar haar eigen gedurfde weg.

  • Toffe Tiet van Lisa Lynch, uitgeverij Atlas-Contact

Lisa is nog maar in haar 20 wanneer ze borstkanker krijgt. Tijdens haar behandeling houdt ze een blog bij om haar vrienden en familie op de hoogte te laten houden. De vaak humoristische blogposts heeft ze nu gebundeld in haar boek.

  • Hallo allemaal, mijn moeder die is kaal van Berdien Stenberg, uitgeverij The House Of Books

Terwijl Berdien zelf strijdt tegen borstkanker, krijgt ze flashbacks van haar vriendin Elisa die een paar jaar geleden stierf aan dezelfde kanker. Terwijl ze geneest, probeert ze de bizarre omstandigheden van haar vriendins dood te ontrafelen.

  • De Eentietige Bandiet van Josje De Klerk, uitgeverij Bandit Media BV

De Eentietige Bandiet is een autobiografisch verhaal dat ons meeneemt naar het gezin van Josje in het jaar dat ze behandeld werd voor borstkanker.

  • Toverdruppels van Nathalie Slosse & Rocio Del Moral, uitgeverij Abimo

Toverdruppels nodigt kleine kinderen uit om over verdriet en troost te spreken. Zo leren ze preventief omgaan met verlies en rouw en denken ze na over wat ze als troostrijk ervaren. Belangrijke vaardigheden om op te groeien tot gelukkige volwassenen. Het is het vervolg op Grote Boom is ziek, maar kan afzonderlijk gelezen worden.

  • Gevangen In Stilte van Grace Gawler, uitgeverij Ankhhermes

Het zal voor veel vrouwen moeilijk te accepteren zijn dat er een verband gelegd wordt tussen hun emoties en het ontstaan van borstkanker. In dit boek wordt met name ingegaan op juist die emotionele aspecten en op hun relatie met ziekte en genezing. Binnen de conventionele geneeskunde wordt hier doorgaans weinig aandacht aan besteed. Dit boek heeft vrouwen in de hele wereld iets belangrijks te zeggen over hoe ze kunnen leven, in contact kunnen komen met hun innerlijke kracht en daardoor hun eigen leven en dat van hun omgeving kunnen verrijken en verbeteren.

  • Yoga Met Pruik van Marian van Schoneveld, BBNC uitgevers

Het leven is behoorlijk vanzelfsprekend als alles gaat zoals het in jouw visie zou moeten gaan. Gelukkig sta je er niet al te vaak bij stil dat er weleens een kink in de kabel kan komen. Dat er iets kan gebeuren waardoor je leven in één keer niet meer zo vanzelfsprekend is. Bijvoorbeeld bij de diagnose kanker. Marian van Schoneveld biedt in Yoga met een pruik een hulpmiddel bij het herwinnen van vertrouwen en het opnieuw vinden van balans. Het helpt je het gevoel terug te krijgen dat je controle over het leven hebt en naar de toekomst durft te kijken. Ook ondersteunt het bij het omgaan met de pijn en de beperkingen die de ziekte met zich meebrengt. Laat yoga een hulpmiddel in de zoektocht naar je nieuwe leven zijn. Het leven na kanker of het leven met kanker.

  • Mijn Partner, Mijn kind, Mijn Kanker van Freya Van den Bossche, uitgeverij Lannoo

In de zomer van 2006 krijgt Freya Van den Bossche te horen dat ze borstkanker heeft. Het is het begin van een innerlijke reis, waarop haar man en haar kind verplichte reisgenoten worden. Al die tijd blijft ze in haar blog verwoorden wat er in haar leven omgaat. Met een ontwapenende eerlijkheid en een sterk gevoel voor humor. De blog was de aanzet voor dit boek. Het beschrijft de tocht van een gezin dat de confrontatie moet aangaan met angsten, emoties en verdriet, samen en alleen...

  • Mildheid bij kanker van Nathalie Cardinaels, uitgeverij acco

Wanneer je geconfronteerd wordt met kanker, wil je vaak sterk zijn en je moedig tonen naar anderen toe. ’Het lukt me wel!’, zeg je en hulp vragen doe je liever niet. In plaats van jezelf ruimte te geven, ben je misschien nog strenger voor jezelf dan voorheen. In plaats van jezelf verwijten te maken, kan je beter meer begrip tonen voor jezelf en je eigen beste vriend(in) worden. Maar hoe begin je daaraan? Dit boek helpt je op weg om jezelf met meer vriendelijkheid en mildheid te behandelen. Het is geschikt voor mensen bij wie kanker is vastgesteld, voor hun omgeving en voor hulpverleners die mensen met kanker ondersteunen tijdens en na hun ziekte.

  • Schuilen in kwetsbaarheid van Marleen Deruyver

Marleen Deruyver schreef een boek over haar leven na darm- en borstkanker. Met haar een verhaal wil ze inspiratie en kracht aan lotgenoten geven. Ze vertelt hoe ze met deze diagnoses omgegaan is, wat haar geholpen heeft om te blijven vechten en om te blijven kiezen voor het leven. Marleen hoopt dat vrouwen die haar boek lezen de kracht mogen vinden om terug van zichzelf te houden.

  • Fotoboek (K)Anker

23 vrouwen, 8 mannen en 9 kindjes. Allemaal hebben of hadden ze kanker, en toonden ze hun strijdlijf aan de Roeselaarse fotografe Amélie Soenen. Zij legde hun littekens – zichtbaar, onzichtbaar of afgedekt – zorgvuldig vast in het pakkende fotoboek.

  • Het borstkankerhandboek voor jou en je naasten, tijdens én erna van Anna van Wittenberghe, illustraties Sorlyn van Wittenberghe, uitgeverij Noblesse Uitgevers

Ervaringsdeskundige en journalist Anna van Wittenberghe schreef een overzichtelijk handboek waarin vrijwel alle aspecten waar borstkankerpatiënten en hun omgeving mee te maken krijgen (of kunnen krijgen) aan de orde komen. Er wordt op een toegankelijke manier inkijk gegeven in de ingewikkelde DNA-materie en de vele varianten en stadia van borstkanker. Daarnaast wordt een compleet overzicht gegeven van verschillende behandeltrajecten, opties en mogelijkheden die op je pad kunnen komen. In het boek vertellen veertien vrouwen en een man in zeer persoonlijke interviews hun verhaal: over het ontdekken, beleven en omgaan met borstkanker. Zij beschrijven hun verschillende medische trajecten, hoe ze dat emotioneel en praktisch hebben beleefd en wat hun situatie nu is.

Doe een donatie

Donaties door particulieren gaan naar het Pink Ribbon Fonds, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Doneer

Pink Support

Steun de strijd tegen borstkanker op jouw manier en organiseer een actie op het Pink Support Platform!

Zet een actie op

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van wat Pink Ribbon doet? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief