Bevolkingsonderzoek Borstkanker
Tijdens de Internationale borstkankermaand lanceren de Vlaamse Overheid en het Centrum voor Kankeropsporing (CvKO) een campagne om het bevolkingsonderzoek van borstkanker onder de aandacht te brengen. Dat onderzoek werd eerder dit jaar onderbroken omwille van de coronacrisis. Ondertussen zijn de screenings opnieuw volop aan de gang. Staat er binnenkort een onderzoek gepland? Ontdek welke maatregelen je zal moeten nemen.
Ongeveer 800.000 vrouwen tussen de 50 en 69 jaar krijgen om de twee jaar een uitnodiging in hun brievenbus om een screeningsmammografie te laten nemen. Tijdens de Internationale Borstkankermaand oktober organiseren de Vlaamse Overheid en het CvKO naar jaarlijkse gewoonte een campagne om het bevolkingsonderzoek onder de aandacht te brengen. Via de media, infobrochures en een animatiefilm wordt het thema van borstkanker en vroegtijdige screening bespreekbaar gemaakt. Het doel van de jaarlijkse communicatiecampagne is om zoveel mogelijk vrouwen aan te sporen deel te nemen aan het onderzoek, ook tijdens de coronacrisis. Die heeft ervoor gezorgd dat het onderzoek tijdelijk werd opgeschort. Ondertussen zijn alle mammografische eenheden en mammobielen terug operationeel.
Ontdek hier de film van de Vlaamse Overheid en het CvKO over het bevolkingsonderzoek borstkanker: https://www.youtube.com/watch?v=C2OxHAFmhp0
Kon jij door de coronacrisis niet deelnemen aan het bevolkingsonderzoek? Maak je dan geen zorgen! De vrouwen die in 2020 werden uitgenodigd voor het onderzoek, krijgen dit jaar nog een nieuwe uitnodiging. Het is niet erg als er éénmalig meer tijd zit tussen twee borstonderzoeken. Het overslaan van een screeningsronde daarentegen heeft wel een meetbaar negatief effect en kan best vermeden worden. Ga dus zeker na via MyHealthViewer wanneer jij je uitnodiging krijgt. Dat is een gratis programma van de ziekenfondsen waarmee je je eigen medische gegevens kan raadplegen.
Staat er een borstonderzoek op de planning? Wees waakzaam en respecteer de volgende maatregels:
- Draag een mondmasker.
- Kom alleen, tenzij begeleiding absoluut noodzakelijk is. Neem dan ook maximaal 1 begeleider mee naar het onderzoek.
- Neem een eigen balpen mee om de nodige formulieren in te vullen.
- Kom niet te vroeg, maar ook niet te laat. Zo beland je niet in een overvolle wachtzaal.
- Blijf thuis als je ziek bent.
Voor meer informatie over het bevolkingsonderzoek kan je terecht op de website van het CvKO: https://borstkanker.bevolkingsonderzoek.be/nl/actiemaand-borstkanker.
Content volgens thema
Doe een donatie
Donaties door particulieren gaan naar het Pink Ribbon Fonds, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting.
Pink Support
Steun de strijd tegen borstkanker op jouw manier en organiseer een actie op het Pink Support Platform!
Nieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven van wat Pink Ribbon doet? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!