Martinez. Borstkanker mannen vs. vrouwen

Borstkanker bij mannen is anders

Cijfers en feiten Kenniscentrum Borstkanker

08/03/2023 - Borstkanker is geen vrouwenziekte. Jaarlijks krijgen in België een honderdtal mannen de diagnose borstkanker. Er zijn zeven belangrijke verschillen.

1. Leeftijd

Borstkanker bij mannen treft vooral zestigplussers. De gemiddelde leeftijd waarop de diagnose gesteld wordt is 67 jaar. Bij vrouwen is dat 62 jaar.

2. Voorkomen

Borstkanker is zeer zeldzaam bij mannen. Minder dan één procent van alle borstkanker komt bij mannen voor. Het risico op de ziekte bedraagt voor mannen ongeveer één op 1.000. Ter vergelijking: bij vrouwen is het risico één op acht à negen.

3. Vroegtijdige opsporing

Voor mannen bestaat er geen programma voor de vroegtijdige opsporing van borstkanker. Dat hoeft ook niet, vermits de tumor zo zeldzaam is. Toch zouden ook mannen de alarmtekens moeten kennen, zoals een knobbeltje in een borst of vocht dat uit de tepel loopt. Omdat mannen er minder aandacht voor hebben en alvast geen zelfonderzoek doen, wordt borstkanker bij hen doorgaans in een later stadium ontdekt.

4. Type borstkanker

De meeste borstkankers bij mannen zijn hormoongevoelig. De kankercellen dragen receptoren voor het vrouwelijk hormoon oestrogeen, dat mannen ook, zij het in veel lagere concentraties, aanmaken. Triple-negatieve borstkankers zijn veel zeldzamer bij mannen dan bij vrouwen.

5. Wetenschappelijk onderzoek

Borstkankers bij mannen worden veel minder wetenschappelijk onderzocht, simpelweg omdat het moeilijk is om voldoende mannelijke patiënten te vinden voor dergelijke studies. Daarom zijn veel behandelingen voor mannen gebaseerd op ervaringen met borstkankerbehandeling voor vrouwen. Dat is eigenlijk niet correct.

6. Prognose en overleving

Voor mannen met borstkanker zijn de vooruitzichten minder rooskleurig dan voor vrouwen. Van de mannen met borstkanker is 84% nog in leven vijf jaar na de diagnose. Van de vrouwen is dat 90%. Daarom is het belangrijk dat ook mannen ook hebben voor de alarmsymptomen.

7. Erfelijkheid

Van alle mannen met borstkanker is 10% drager van een borstkankergen: dat betekent dat de kanker bij één man op 10 erfelijk is. Daarom krijgt een man met borstkanker altijd een genetisch onderzoek. Bij vrouwen is dat minder: 5 tot 10%.


In 2018 werd BorstkankerMAN vzw (https://www.borstkankerman.be/) opgericht, een vereniging die de ziekte bij mannen onder de aandacht brengt.

Lees ook: 10 redenen waarom praten over borstkanker helpt lees ook: familiale aanleg voor borstkanker, hoe zit dat?

Deel dit artikel via:

Doe een donatie

Donaties door particulieren gaan naar het Pink Ribbon Fonds, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Doneer

Pink Support

Steun de strijd tegen borstkanker op jouw manier en organiseer een actie op het Pink Support Platform!

Zet een actie op

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van wat Pink Ribbon doet? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief