Espace Essentiel

Nazorg voor kankerpatiënten in L’Espace Bien-être L’Essentiel

Na borstkanker Weer aan het werk Psychosociale zorg Kenniscentrum Borstkanker

14/06/2022 - In L’Espace Bien-être L’Essentiel, een initiatief van het Universitair Ziekenhuis Namen, komen kankerpatiënten herbronnen. In dit centrum, vlakbij het ziekenhuis Sint Elisabeth, worden ondersteunende activiteiten en ateliers aangeboden aan kankerpatiënten, van het ogenblik van de diagnose tot een jaar na het einde van de behandeling.

L’Espace L’Essentiel draait op gedreven vrijwilligers en geniet de steun van de dienst oncologie van het nabijgelegen ziekenhuis Sint Elisabeth. Het aanbod is zeer laagdrempelig, deelnemen aan een activiteit kost 2 euro. De vzw Pink Ribbon financiert een jaar lang twee projecten: begeleidingssessies ‘terugkeer naar het werk’ en individuele sessies voetreflexologie.

Terugkeer naar het werk

Na een doorgaans langdurige afwezigheid door kanker en de daaropvolgende kankerbehandeling, is professionele begeleiding om het werk goed te hervatten en opnieuw te re-integreren op de werkvloer essentieel. De terugkeer is vaak een parcours met hindernissen, terwijl de draad weer kunnen oppikken voor veel mensen zo belangrijk is om zich nuttig en gerespecteerd te voelen. Om begeleiding naar het werk toegankelijk te maken voor borstkankerpatiënten, financiert Pink Ribbon de ateliers ‘terugkeer naar het werk’ van L’Espace L’Essentiel. Deze ateliers bestaan uit informatieve sessies met telkens tien deelnemers.

Individuele sessies voetreflexologie

Als we iets geleerd hebben uit de coronapandemie dan wel dat ondersteunende en omkaderende zorg een kankerdiagnose en de daaropvolgende behandeling draaglijker maakt. Tijdens de pandemie werd veel psychosociale ondersteuning afgebouwd, maar vandaag kan het weer. Bij L’Espace L’Essentiel is de belangstelling voor individuele sessies voetreflexologie groot. Uiteraard niet als onderdeel van de kankerbehandeling, maar louter als feel-good-massage. Professor Bernard Willemart, diensthoofd oncologie van CHU Namen, verantwoordelijke voor de initiatieven bij L’Espace L’Essentiel, bevestigt dit: “Vanzelfsprekend wordt voetreflexologie aangeboden als ondersteunende therapie bij de multidisciplinaire kankerbehandeling.” Dat deze niet-conventionele behandelwijze bijdraagt aan de levenskwaliteit van kankerpatiënten, wordt ook ondersteund door wetenschappelijk onderzoek. Patiënten voelen zich naderhand minder moe en beter in hun vel. Pink Ribbon financiert een jaar lang individuele sessies voetreflexologie.

http://www.lessentiel-namur.be/

Geschreven door Marleen Finoulst

Deel het artikel op:

Lees ook: Lichttherapie voor borstkankerpatiënten

Doe een donatie

Donaties door particulieren gaan naar het Pink Ribbon Fonds, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Doneer

Pink Support

Steun de strijd tegen borstkanker op jouw manier en organiseer een actie op het Pink Support Platform!

Zet een actie op

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van wat Pink Ribbon doet? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief