Bewegen uitgezaaide kanker

‘Ik kan terug met mijn kleinkinderen spelen!’

Behandeling

Bewegen maakt het verschil bij uitgezaaide borstkanker


19/01/2024 - Bewegen verbetert de kwaliteit van leven en vermindert de vermoeidheid bij mannen en vrouwen met een uitgezaaide borstkanker. Dat blijkt uit een nieuw Europees onderzoek onder leiding van de Universiteit Utrecht, dat in januari 2024 werd voorgesteld op een borstkankerconferentie in Vilvoorde. Pink Ribbon was erbij.

Mensen met een uitgezaaide borstkanker kunnen niet meer genezen, maar wel nog jarenlang overleven, dankzij een voortgezette behandeling. Ze blijven niet bij de pakken zitten, willen zo normaal mogelijk leven, maar gaan vaak gebukt onder de klachten van hun ziekte of de bijwerkingen van de behandelingen. Vermoeidheid, kortademigheid en pijn beïnvloeden hun kwaliteit van leven enorm. Voor hen kan bewegen een groot verschil maken. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek, bekend onder de naam Preferable-Effect project*, dat zopas werd afgerond en op een borstkankerconferentie in Vilvoorde werd voorgesteld aan een volle zaal artsen en andere zorgverleners die actief zijn in de borstklinieken in ons land.

Nieuwe studie

Deze studie, gesubsidieerd door Europa, onderzocht of vrouwen en mannen met een uitgezaaide borstkanker baat hebben met een oefenprogramma. Aan het onderzoek namen 357 patiënten met een uitgezaaide borstkanker deel. De meesten hadden uitzaaiingen in de botten. Er waren ook mannen bij. De helft van de deelnemers kreeg een actief oefenprogramma onder begeleiding van een kinesist, met zowel aerobe activiteiten (wandelen, fietsen op een hometrainer, ...) als krachttraining. De andere helft kreeg het reguliere advies, en werd ook aangemoedigd om actief te zijn. De resultaten waren heel bemoedigend.

Resultaten

Diegenen die twee keer per week oefenden onder begeleiding, hadden minder last van hun ziekte en van de bijwerkingen van hun behandeling. Ze waren minder vermoeid, hadden minder pijn en een beter uithoudingsvermogen. Daardoor ervoeren de patiënten een betere kwaliteit van leven. De deelnemers aan deze studie waren zeer tevreden. De betere conditie maakte soms een groot verschil. Eén deelneemster vertelde opgetogen dat ze opnieuw voor haar kleinkinderen kon zorgen. De onderzoekers raden wel aan dat borstkankerpatiënten bewegen onder begeleiding van een kinesist die gespecialiseerd is in de begeleiding van kankerpatiënten (een onco-kinesitherapeut). In het onderzoek waren er bijvoorbeeld veel patiënten met uitzaaiingen in de botten, maar werden personen met instabiele uitzaaiingen in de botten uitgesloten.

De resultaten het Preferable Project zijn zo goed, dat dit onderzoek nu ook gestart is bij patiënten met uitgezaaide darmkanker.

*https://www.h2020preferable.eu...

'Overleving na borstkanker wordt steeds beter'

Deel dit artikel via:

Doe een donatie

Donaties door particulieren gaan naar het Pink Ribbon Fonds, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Doneer

Pink Support

Steun de strijd tegen borstkanker op jouw manier en organiseer een actie op het Pink Support Platform!

Zet een actie op

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van wat Pink Ribbon doet? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief