Pink Ribbon Evi 099 1200 WEB s RGB Banner

Evi Hanssen moedigt je aan om 10.000 stappen per dag te zetten!

Preventie De Roze Mars

20/09/2022 - Evi Hanssen is op z’n zachtst uitgedrukt een bezige bij. Als actieve mama van twee zonen en twee plusdochters is deze voormalige tv-presentatrice nu vooral aan het werk op de Belgische en Nederlandse radio. Daarnaast schrijft ze columns en boeken en is ze ook af en toe op het podium te zien als musicalster in 'MAMMA MIA!'. Toch vindt ze in haar drukke agenda door elke dag de tijd om 10.000 stappen te zetten. Toen Pink Ribbon, de nationale organisatie in de strijd tegen borstkanker, haar vroeg of ze ambassadrice wilde worden van de vijfde editie van De Roze Mars was haar antwoord dan ook volmondig ‘ja’.

“Ambassadrice zijn voor De Roze Mars is mij eigenlijk op het lijf geschreven. Het is een logische stap, omdat ik mij in het verleden altijd al heb ingezet rond borstkankerpreventie en -onderzoek. Ik heb alle aspecten rond de ziekte steeds bespreekbaar gemaakt op mijn sociale mediakanalen. Daarbij ga ik het leed niet uit de weg, maar gebruik ik ook de nodige humor om ermee om te gaan. Het is een taak die ik met veel passie en plezier op mij neem om mensen te verbinden en allemaal op dat roze pad van borstkanker te krijgen. Het is zoiets algemeens en jammer genoeg krijgt iedereen er wel een keer mee te maken. Daarom is het goed dat het een vanzelfsprekendheid wordt om ons ervoor in te zetten. Dat we ons informeren en ermee leren omgaan. De wetenschap doet haar best, maar ondertussen is het als samenleving vooral heel belangrijk dat we iedereen meekrijgen. Ook de mensen die het moeilijker vinden om erover te babbelen dan ikzelf.

10 jaar geleden hebben ze bij mijn mama bijvoorbeeld borstkanker ontdekt. Zij heeft een amputatie gehad en moest chemotherapie en bestraling ondergaan. Daarbovenop kwamen de hormoonpillen. Na een tijdje is ze daarmee gestopt en 9 jaar lang heeft ze een fijn leven gehad. Nu is ze hervallen en heeft ze uitgezaaide borstkanker. Ze kan er niet meer van genezen, maar op dit moment voelt ze zich wel heel goed en staat ze nog met haar beide voeten in het leven. Ook haar zus, mijn tante, heeft borstkanker gehad en moest een amputatie ondergaan. Het komt dus allemaal wel heel dichtbij. Toch zien wij ons niet als een kankerfamilie. We lijden niet onder de ziekte, terwijl ik vaak bij anderen merk dat het enkel en alleen nog daarom draait. We houden er rekening mee, maar het bepaalt ons leven niet.

De Roze Mars betekent dan ook veel voor mij. Ik hoop dat mensen voelen hoe goed het voelt om elke dag 10.000 stappen te zetten. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Als ambassadrice wil ik mensen overtuigen om zich te informeren over preventie en om eens een gesprek aan te gaan met een lotgenoot, iets wat je normaal misschien probeert te vermijden. Op deze manier wil ik het stigma rond borstkanker stapje per stapje wegnemen. En natuurlijk hoop ik vooral dat iedereen na een maand stappen deze gezonde gewoonte blijft aanhouden.

Mensen denken vaak dat je veel tijd moet uitrekken om dagelijks 10.000 stappen te zetten. Tijd die ze niet hebben. Dat begrijp ik zeker. Maar je kan wel naar de winkel wandelen. Een kwartier heen en een kwartier terug, dan heb je al een halfuur gewonnen. Of je parkeert je auto wat verder en dan is het vaak enkel ’s ochtends of ’s avonds nog een kwartiertje bijbenen om aan die 10.000 stappen te komen. Mijn tip is dan ook: doe het in stukjes en wees niet te streng voor jezelf. Zie hoever je geraakt en bepaal zelf welke momenten je een extra inspanning wil doen. Vroeger ging ik drie keer per week baantjes trekken of deed ik twee keer per week aan zware pilates en putte ik mezelf helemaal uit. Al anderhalf jaar heb ik dat schema vervangen door gewoon elke dag te gaan wandelen. En ik merk dat zelfs mijn sportieve vrienden, die wel zwaar sporten doorheen de week, het knap vinden dat ik elke dag mijn 10.000 stappen doe. Dus ik geloof er echt in dat je even sportief bent door dagelijks te wandelen dan iemand die drie keer per week zwaar sport.

Ik wil graag nog volgende boodschap meegeven aan alle deelnemers van De Roze Mars: geniet ervan! Want je doet iets goed voor jezelf, voor je lichaam en geest, én je doet iets goed voor een ander. Dus grijp deze De Roze Mars om aan je eigen gezondheid te werken en ondertussen ook met andere mensen te verbinden door een goed gesprek aan te gaan tijdens het wandelen. Hilde, Jutta en ik willen onze Nog 9 minuten* community graag aanspreken om samen een keer te gaan wandelen in onze eigen ‘Nog 9 minuten mars’. En ik hoop natuurlijk ook dat door onze wandelmeditaties van Nog 9 minuten, ik op afstand met zoveel mogelijk mensen kan meewandelen. Ik hoop dat ik in jullie oren ga zitten om zo die eerste stappen op een aangename manier mee te zetten.”

Wil jij ook graag meelopen met Evi? Inschrijven kan nog steeds via www.derozemars.be!

*Nog 9 minuten is de podcastreeks van radiopresentatrice Evi Hanssen, actrice Hilde De Baerdemaeker en dokter Jutta Borms, waarin ze je met 21 gratis geleide meditaties goedgezind de dag inpraten.

Lees meer: Pink Ribbon stuurt borstkanker wandelen met de hulp van Evi Hanssen en Ann De Bisschop Lees meer: “We moeten ervoor zorgen dat bewegen deel uitmaakt van onze bedrijfscultuur”

Deel het artikel hier:

Doe een donatie

Donaties door particulieren gaan naar het Pink Ribbon Fonds, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Doneer

Pink Support

Steun de strijd tegen borstkanker op jouw manier en organiseer een actie op het Pink Support Platform!

Zet een actie op

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van wat Pink Ribbon doet? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief