Pexels aaron burden 2449543 gespiegeld

Mijn geheim: hoe ik chemo- en radiotherapie beter heb kunnen verdragen

Behandeling Na borstkanker Vriendschap

14/07/2021 – Nathalie, redactrice van Pink Ribbon, werd geconfronteerd met een agressieve, triple-negatieve, niet-hormonale borstkanker. 9 maanden lang had ze het erg moeilijk, maar ze verloor nooit haar optimisme. Om andere vrouwen die door de ziekte worden getroffen te steunen, deelt ze 20 tips om de gevolgen van chemo- en radiotherapie tot een minimum te beperken.

Als redactrice voor Pink Ribbon wil ik graag enkele tips met jullie delen die ik heb gebruikt bij chemotherapie, tijdens een operatie en daarna bij radiotherapie. Het is bijna 5 jaar geleden dat ik behandeld werd voor triple-negatieve, niet-hormonale borstkanker. De enige manier om van deze tumor van 4 centimeter af te komen, was 16 chemokuren doorstaan, het tumorbed1 laten verwijderen en 25 dagen radiotherapie ondergaan. Het was een lange strijd waarvoor je zeer moedig moet zijn en goed voor jezelf moet zorgen, zowel lichamelijk als psychisch. Er wordt vaak gezegd dat de moraal deel uitmaakt van het genezingsproces. Zelf heb ik altijd geprobeerd positief te zijn en de goede kant van elke situatie te zien. Als je aan het einde van de tunnel bent, kom je er heel trots en nog sterker uit, omdat je bijna 9 lange maanden van behandelingen hebt doorstaan...

Mijn tips voor chemotherapie:

Allereerst kreeg ik een poortkatheter op mijn borstkas, zodat het infuus makkelijker herhaaldelijk aangesloten kon worden. 16 keer ging ik naar de verpleegster voor een bloedtest en dan naar de oncoloog die besliste of ik al dan niet chemotherapie moest krijgen. Het werden uiteindelijk 16 kuren.

Tip 1: Voor ik aan deze lange en moeilijke behandeling begon, heb ik een pre-chemo-feestje gehouden met mijn goede vrienden om me moed in te spreken. In een restaurant kreeg ik van hen een rode doos vol met producten en nuttige spulletjes om mijn ziekte met volle moed tegemoet te treden. Hun liefdevolle attenties hebben mij gedurende mijn hele behandeling vergezeld. Ik kreeg een boek, een eyeliner, vochtinbrengende crème, een paar sokken, een cd...

Tip 2: Ik smeerde Emla-crème* om mijn huid plaatselijk te verdoven, telkens als ik geprikt werd.

Tip 3: Ik heb mijn haar afgeschoren, omdat ik niet wilde aanzien hoe alles een voor een zou uitvallen. Ik besloot te investeren in een paar mooie sjaals en een hele mooie pruik van natuurlijk haar. Een pruik kan erg duur zijn, maar ik heb nooit spijt gehad van deze aankoop. Door mijn pruik voelde ik me weer "normaal". Na de behandeling groeide mijn haar heel langzaam terug en sindsdien is het dunner geworden. Ik heb Alline Procap-capsules van Trenker* ingenomen om mijn haar sneller en sterker te laten teruggroeien.

Tip 4: Nagels hebben veel te lijden onder de bijwerkingen van chemotherapie. Ik beschermde ze zo goed als ik kon met een speciale nagellak. Mijn vingernagels werden wit en broos, en ik verloor al mijn teennagels – die ik niet goed genoeg had beschermd – maar gelukkig groeiden ze weer mooi terug. Boek na je chemo dus best een medische pedicure om al je nagels te herstellen.

Tip 5: Door de injectie van de chemotherapie had ik permanent een metaalsmaak in mijn mond. Om deze slechte smaak tegen te gaan, nam ik de Engelse pastilles "Grether’s Pastilles"* die ik in de apotheek had gekocht en die suikervrij zijn.

Tip 6: Op chemotherapiedagen voel je je erg moe. Ik vroeg mijn moeder om lekkere, gemakkelijk op te warmen maaltijden voor me te koken die ik ‘s avonds maar moest opwarmen.

Tip 7: Ik had niet veel energie om te sporten. Zwemmen daarentegen was voor mij perfect. Het water voelt zo rustgevend, zeker als je je laat drijven.

Tip 8: Ik volgde reiki-sessies die me veel troost en vrede brachten. Ik heb mezelf ook van tijd tot tijd een hoofd-, hand- en voetmassage met etherische oliën cadeau gedaan, wat een genot!

Tip 9: Ik had geluk dat ik de steun van mijn vrienden had. Via onze WhatsApp-groep gaf ik hen regelmatig een update van mijn behandeling. Het delen van mijn leed, verzachtte de pijn een beetje. Hun steun moedigde me aan om sterk en positief te blijven.

Tip 10: Ik ben blijven werken tijdens mijn behandeling, waardoor de hele periode veel korter leek. Ik kon er met mijn collega’s over praten en kon ook op hun steun rekenen. Ik had maar één extra vrije dag per week, naast de vrijdagen wanneer ik sowieso niet werkte.

Tip 11: Je verliest niet alleen al je haar, maar ook je lichaamshaar, wimpers en wenkbrauwen. Je kunt semipermanente make-up gebruiken voordat je alles kwijt bent, of je kunt ervoor kiezen om wat meer make-up te dragen. Ik gebruikte eyeliner om mijn ogen te accentueren en een bruin potlood om mijn wenkbrauwen na te bootsen.

Tip 12: Sommige chemotherapieën veroorzaken mondzweren. Op aanraden van een vriendin gebruikte ik de tandpasta Arm & Hammer: Advance White* en dankzij die tandpasta heb ik er nooit last van gehad.

Tip 13: Eet niet te veel voor de chemotherapie. Sommigen pleiten ervoor om te vasten, wat ik niet heb gedaan, maar je voelt je wazig, vooral als de sessies zich opstapelen. Neem probiotica voor je darmflora, want het spijsverteringsstelsel werkt non-stop.

Tip 14: Wees en denk positief en stel jezelf leuke doelen. Tijdens mijn chemotherapiesessies, die vrij lang duurden, plande ik bijvoorbeeld vakanties of boekte ik korte reisjes.

Tip 15: Na mijn chemotherapiesessies liet ik mijn hoofd, nek en schouders masseren met etherische oliën om de haargroei te versnellen en om te ontspannen. Hiervoor ging ik naar de haarkliniek.

Tip 16: Omdat ik bleef werken en zodoende voldoende inkomen had, gebruikte ik een deel van mijn salaris om te gaan shoppen na elke chemo. Zo had ik iets om naar uit te kijken. Na 5 jaar shop ik nog steeds regelmatig om mezelf te verwennen. Het herinnert me eraan dat ik dapper was en dat ik nu niets te klagen heb. Ik heb veel ergere tijden meegemaakt...

Na de chemotherapiesessies volgde er een operatie. Deze kan een andere invulling hebben afhankelijk van jouw specifieke situatie. Om zeker te zijn, hebben ze bij mij het tumorbed en alle lymfatische cellen weggehaald.

Tip 17: Vergeet niet een stoffen zakje mee te nemen wanneer je in het ziekenhuis wordt opgenomen. Dat zakje dient om de flesjes in te doen voor het wondvocht dat via een slangetje aangesloten is op de plaats van de operatie.

De radiotherapie die volgde op de operatie had ook negatieve effecten.

Mijn tips voor radiotherapie:

Tip 18: Vóór radiotherapie was je je huid best niet met zeep en gebruik je zeker geen parfum. Na elke bestraling heb ik mijn huid wel goed gehydrateerd, meteen al in het ziekenhuis, met "Lipikar" crème van La Roche Posay* en "Huile Prodigieuse" van Nuxe*. Gelukkig had ik geen brandwonden, maar dat hangt van je huid af.

Tip 19: Aangezien ik alle lymfeklieren aan de kant van de geopereerde borst had laten verwijderen om mogelijke uitzaaiingen te voorkomen, ging ik twee jaar lang naar een gespecialiseerde fysiotherapeut voor massage en lymfedrainage. Dat hielp om zwellingen tegen te gaan en overtollig vocht goed af te voeren. Daarna kwam ik elke maand langs voor een onderhoudssessie. Zwemmen helpt me ook om deze drainage te onderhouden.

Tip 20: Het einde van mijn behandeling heb ik ook weer gevierd met al mijn vrienden!

Ik hoop dat deze tips ook jou kunnen helpen. Geef niet op, de strijd is het waard! Omring jezelf met positieve mensen die je aanmoedigen en van je houden.

Veel liefs,
Nathalie Appeltans

* Het is niet onze bedoeling om bepaalde genoemde producten in de tekst te promoten. Deze dienen louter ter illustratie, aangezien ze Nathalie persoonlijk geholpen hebben in haar behandelingstraject.

Voetnoot:

1 De plaats waar het gezwel of de tumor gezeten heeft. (Bron: https://www.allesoverkanker.be/wat-radiotherapie)


Lees ook: De 9 alarmsignalen van borstkanker

Doe een donatie

Donaties door particulieren gaan naar het Pink Ribbon Fonds, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Doneer

Pink Support

Steun de strijd tegen borstkanker op jouw manier en organiseer een actie op het Pink Support Platform!

Zet een actie op

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van wat Pink Ribbon doet? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief