10 vragen over deodorant en borstkanker
Preventie Cijfers en feiten Kenniscentrum Borstkanker18/05/2022 - Er circuleren beweringen over een mogelijk verband tussen het gebruik van deodorant en borstkanker. Wanneer je je oksel scheert en vervolgens deodorant gebruikt, zouden kankerverwekkende bestanddelen uit deodorant via minuscule scheerwondjes kunnen doordringen tot in de lymfeknopen van de okselstreek, klinkt het. Omdat deodorant het zweten kan beletten, zouden gifstoffen zich ophopen en borstkanker kunnen veroorzaken. Want, zo redeneert men, het zijn hoofdzakelijk vrouwen die hun oksels ontharen en borstkanker komt vooral bij vrouwen voor, toch? De meeste borstkankers bevinden zich bovendien in het bovenste deel van de borst dichtbij de okselstreek.
Pink Ribbon analyseerde de beweringen over deodorants in 10 Q&A’s.
1) Verhoogt regelmatig gebruik van deodorant het risico op borstkanker?
Wetenschappers hebben de bewering onderzocht en vonden geen enkel verband tussen borstkanker en deodorant. In een studie (uit 2002) werden 813 vrouwen met borstkanker en 793 zonder bevraagd over hun deodorantgebruik en okselscheren: men vond geen verschillen.
2) Kunnen bestanddelen uit deodorant je pas geschoren oksel binnendringen en borstkanker veroorzaken?
Bij het scheren van je oksel kunnen huidwondjes ontstaan die mogelijk wat geïrriteerd raken als je meteen daarna een deodorant gebruikt. Het is echter zeer onwaarschijnlijk dat kankerverwekkende stoffen uit deodorant, zo die al aanwezig zijn, via wondjes je borst binnendringen en daar kanker veroorzaken.
3) Zijn deodorants met parabenen te mijden?
Parabenen zijn chemische substanties die in heel veel cosmetische producten zitten. Niet alleen in sommige deodorants, ook in lippenstift, dagcrème, mascara, fond de teint, shampoo, enz. Parabenen zijn hormoonverstoorders: ze vertonen hele zwakke effecten van vrouwelijk hormoon oestrogeen. Er bestaat een verband tussen oestrogeen en borstkanker. Hoe langer vrouwen zijn blootgesteld aan hun eigen vrouwelijk hormoon (door een late menopauze bijvoorbeeld), hoe groter hun risico op borstkanker. Daarom zijn parabenen verdacht.
Parabenen kunnen door de huid dringen. In 2004 werden sporen van parabenen teruggevonden in stalen van borstkanker. Dat betekent echter niet dat deze parabenen de borstkanker veroorzaakt hadden en ook niet dat ze afkomstig waren uit deodorant. Andere mogelijke bronnen zijn lotion of shampoo. Het oestrogeenachtig effect van parabenen is honderd tot duizend keer zwakker dan het vrouwelijk hormoon oestrogeen, waardoor het verband zeer onwaarschijnlijk is.
4) Moet ik me zorgen maken over aluminium in deodorants?
Aluminiumdeeltjes in deodorant blokkeren de toegang tot zweetklieren, waardoor je minder gaat zweten. Sommige studies vonden dat deze aluminiumdeeltjes doorheen de huid kunnen dringen, maar wel in zeer beperkte mate (0,012% van al het aluminium uit deodorant dringt door de huid). We krijgen veel meer aluminium binnen via voeding. Bovendien heeft men vastgesteld dat borstkankerweefsel niet meer aluminiumdeeltjes bevat dan gezond borstweefsel. Er is dus geen reden tot bezorgdheid.
5)Kunnen gifstoffen zich opstapelen in de oksel wanneer je het zweten blokkeert met een deodorant?
Neen, er is geen verbinding tussen de lymfeknopen in de okselstreek en de zweetklieren in de oksel. Wanneer je zweten blokkeert via gebruik van een deodorant, kunnen zich geen gifstoffen ophopen in de nabijgelegen lymfeklieren.
6) Beginnen de meeste borstkankers met een knobbeltje in de buurt van de oksel?
Ja. Ongeveer de helft van alle borstkankers situeert zich in het bovenste buitenste kwadrant van de borst, dat is het deel dat dichtst bij de oksel ligt. Dat heeft niets met deodorants te maken, maar wel met het feit dat dit deel van de borst de hoogste concentratie borstklierweefsel bevat.
7) Krijgen veel minder mannen borstkanker omdat ze hun oksels niet scheren?
Neen. Mannen lopen honderd keer minder kans op borstkanker omdat ze veel minder borstweefsel hebben dan vrouwen. Ze hebben ook veel minder vrouwelijk hormoon oestrogeen, dat wel een rol speelt bij borstkanker. Met het scheren van oksels heeft dit niets te maken.
8) Waarom gebruik je op de dag van je screeningsmammografie best geen deodorant?
Sommige artsen adviseren om geen deodorant te gebruiken op de dag van dat je een screeningsmammografie krijgt, omdat sommige deodorants aluminium bevatten. Aluminium zijn minuscule metaaldeeltjes die als witte stipjes op een mammografie zichtbaar zijn en op die manier het beeld kunnen verstoren. Ze kunnen worden verward met microscopische verkalkingen die wel een teken kunnen zijn van borstkanker.
9) Waar komen de geruchten over deodorants en borstkanker vandaan?
We weten niet precies waar, door wie of waarom de geruchten over een mogelijk verband tussen gebruik van deodorant en borstkanker gelanceerd werden. We weten wel dat deze geruchten al tientallen jaren hardnekkig circuleren op internet en een eigen leven gingen leiden op sociale media. Ze maken veel vrouwen onnodig ongerust.
10)Gaan de geruchten over deodorants enkel over sprays of ook over rollers?
Roller of spray: het maakt niet uit. Beide vormen van deodorant bevatten dezelfde ingrediënten. Deodorantrollers zijn niet milder dan een spray. Je kiest wat je zelf het fijnst vindt.
Geschreven door Marleen Finoulst
Deel het artikel hier:
Content volgens thema
Gerelateerd
Doe een donatie
Donaties door particulieren gaan naar het Pink Ribbon Fonds, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting.
Pink Support
Steun de strijd tegen borstkanker op jouw manier en organiseer een actie op het Pink Support Platform!
Nieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven van wat Pink Ribbon doet? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!