Je risico op borstkanker
Cijfers en feiten02/11/2023 - 1 op de 9 vrouwen krijgt in de loop van haar leven borstkanker, of is het 1 op de 7 of 1 op de 8? De cijfers wisselen naargelang de bron. Hoe komt dat?
Mensen zijn niet in cijfers te vatten, je precieze risico op borstkanker is dat ook niet. Het cijfer 1 op de 7, 1 op de 8 of 1 op de 9, mag dan tot de verbeelding spreken, het geeft een gemiddelde aan voor vrouwen in de loop van hun leven en zegt niets over het individuele risico. Bij jonge vrouwen is dat risico uiteraard veel lager dan bij vrouwen tussen 50 en 70 jaar.
Grijze zone
De verschillende cijfers hebben met verschillende berekeningen te maken. De grens tussen nog gezond borstweefsel en borstkanker is niet scherp. Sommige borsttumoren bevatten wel kwaadaardige cellen, maar zaaien nooit uit. Deze borsttumoren noemt men ‘ductaal carcinoma in situ’ (DCIS). Ze vormen de grijze zone tussen kanker en geen kanker. Om van een echte borstkanker te spreken, moet aan twee voorwaarden voldaan worden: 1) het letsel bevat kwaadaardige cellen en 2) deze kwaadaardige cellen kunnen uitzaaien. Sommige organisaties, bepaalde verzekeringen bijvoorbeeld, tellen alle DCIS bij het borstkankercijfer, wat niet helemaal correct is, want DCIS is geen kanker omdat de cellen niet uitzaaien. Als men DCIS wel meetelt, is het gemiddelde risico op borstkanker meteen hoger. Nu wordt DCIS meestal wel als borstkanker behandeld en weggenomen, omdat deze tumor wel kan evolueren naar een echte borstkanker die ook kan uitzaaien. Tot op heden kan men niet voorspellen welke DCIS verder evolueert en welke niet. Voor vrouwen met een diagnose DCIS verandert er dus niet veel: de therapie is dezelfde als voor borstkanker.
Levensloop
Een andere verklaring voor de wisselende cijfers is de tijdspanne die men hanteert om een leven uit te drukken. Neemt men alle vrouwen tussen 25 en 75 jaar, of neemt men 75-plussers mee in de berekening? Borstkanker komt het vaakst voor tussen 60 en 75 jaar. Wordt de oudere groep niet meegenomen, dan daalt het gemiddelde risico. Neem je ze wel mee, dan stijgt het. Immers, ook 80-plussers kunnen nog borstkanker ontwikkelen, gelukkig gaat het dan vaker om een minder agressieve tumor. Op hoge leeftijd wordt de kanker soms niet meer ‘all the way’ behandeld, omdat de behandeling voor een oudere te belastend kan zijn.
Besluit
1 op de 7, 1 op de 8 of 1 op de 9? De belangrijkste boodschap is: borstkanker treft veel vrouwen, en daarom moeten we alert zijn voor de alarmtekens. Ben jij alert om borstkanker tijdig te ontdekken? Check het via onze Mammoquiz.
Deel dit artikel via:
Content volgens thema
Meer Over borstkanker
Borstkankerscreening bij oudere vrouwen leidt vaker tot overdiagnose 26 augustus 2024 Borstkankerrevalidatie met yoga 23 augustus 2024 Françoise getuigt over hoe haar jaarlijkse mammografie, haar leven compleet veranderde 4 juli 2024 Anja getuigt hoe ze de diagnose van borstkanker ervaarde 11 juni 2024 Alles over borstkankerDoe een donatie
Donaties door particulieren gaan naar het Pink Ribbon Fonds, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting.
Pink Support
Steun de strijd tegen borstkanker op jouw manier en organiseer een actie op het Pink Support Platform!
Nieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven van wat Pink Ribbon doet? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!