Matt Flores - Pink Ribbon wandelen

Wandelen vermindert het risico op borstkanker en herval

Preventie Cijfers en feiten Kenniscentrum Borstkanker

31/05/2022 - Actieve vrouwen lijken minder borstkanker te ontwikkelen en vrouwen met een borstkankerverleden worden minder vaak met herval geconfronteerd wanneer ze regelmatig bewegen. Dat is bewezen.

Er bestaan tientallen studies die aantonen dat 150 minuten matig-intensieve inspanningen per week, bijvoorbeeld 2,5 uur wandelen per week, gunstige effecten heeft op het voorkomen van borstkanker en ook op het overleven van vrouwen die borstkanker doormaakten. Naarmate je meer sport, vergroot het voordeel nog meer. Je vermindert je kans op borstkanker met minstens een kwart tot zelfs 40% wanneer je de menopauze al voorbij bent. Dat geldt ook voor mensen die voor het overige niet zo gezond zijn, zoals rokers of mensen met zwaarlijvigheid. Voor hen biedt wandelen zelfs extra voordelen, zoals gewichtsverlies of op z’n minst vetverlies.

Bevragingen

De basis voor de meeste van deze studies zijn gedetailleerde bevragingen die peilen naar gewoontes van vrouwen met en zonder borstkanker. Samen versterken ze de bewijskracht, omdat alle peilingen in dezelfde richting wijzen: meer bewegen = minder kanker. Per uur activiteit per week is er een daling van ongeveer 6 procent. Vrouwen die borstkanker hebben gehad, genezen sneller wanneer ze actief zijn en kennen minder herval. De gunstige invloed van bewegen op kanker geldt overigens ook voor andere kankers, zoals darmkanker. Let wel, je kan je risico op borstkanker nooit tot nul herleiden, wanneer je keihard gaat sporten.

Verklaringen

De wetenschap heeft meerdere verklaringen voor dit fenomeen. Zo hebben actieve mensen lagere insulinewaarden in het bloed. Insuline is het hormoon dat de suikerhuishouding regelt. Dat is een belangrijke vaststelling, want vrouwen met een hoge insulinewaarde lopen dubbel tot drie keer zoveel kans op borstkanker. Actieve vrouwen hebben ook lagere waarden van vrouwelijk hormoon oestrogeen. Daar merken ze zelf niets van, maar de ietwat lagere oestrogeenconcentraties betekenen ook een verminderd risico op borstkanker. Dat sportieve vrouwen iets minder oestrogeen produceren, is waarschijnlijk het gevolg van hun kleinere vetmassa. Vetcellen produceren net als eierstokken vrouwelijk hormoon. Dat is trouwens de reden waarom overgewicht het risico op borstkanker vergroot.

Bij vrouwen die behandeld worden of werden voor borstkanker en die drie keer per week beweegsessies volgden van 30 tot 90 minuten, vonden wetenschappers minder insuline in het bloed en lagere concentraties van allerlei factoren die kankercellen doen groeien. Dat kan verklaren waarom ze sneller herstellen en minder vaak hervallen.

Tot slot heeft bewegen een belangrijke invloed op de immuniteit: wandelen versterkt je algemene weerstand, zolang je het regelmatig doet. Dat een goede immuniteit ervoor zorgt dat je minder snel ziek wordt, weten we allemaal sinds de coronapandemie. Diezelfde versterkte immuniteit zorgt er mogelijk ook voor dat we iets minder vatbaar zijn voor kanker, al is de wetenschap daar nog niet helemaal uit.

Hoe dan ook, een actieve levensstijl, zoals geregeld wandelen, heeft ontelbare voordelen voor de gezondheid. Je loopt niet alleen minder risico op borstkanker, maar ook minder risico op hart- en vaatziekten, beroerte, osteoporose, dementie of depressie. Kortom, alle initiatieven die je doen wandelen, zoals De Roze Mars, zijn onschatbaar voor de gezondheid. Gewoon doen.

Geschreven door Marleen Finoulst

Lees meer: Mensen met een hond hebben een streepje voor Lees meer: Bewezen: beha's veroorzaken geen borstkanker

Deel het artikel op:

Doe een donatie

Donaties door particulieren gaan naar het Pink Ribbon Fonds, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Doneer

Pink Support

Steun de strijd tegen borstkanker op jouw manier en organiseer een actie op het Pink Support Platform!

Zet een actie op

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van wat Pink Ribbon doet? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief