Weer aan het werk na borstkanker?
Psychosociale zorgOpnieuw gaan werken na een behandeling tegen borstkanker, het is niet zo eenvoudig. Katrien Biesmans is praktijklector ergotherapie aan de Hogeschool PXL in Hasselt en reïntegratieadviseur bij ACT Désiron.
Waarom is het moeilijk om na een behandeling tegen borstkanker terug aan het werk te gaan?
Katrien Biesmans: "Borstkanker is een ingrijpende gebeurtenis. Door de behandeling ben je minstens een half jaar thuis en leef je in een soort cocon. Daarna moet je de confrontatie aangaan met de "echte" wereld, terwijl je nog steeds niet helemaal genezen bent verklaard. Dat maakt de stap om terug te gaan werken moeilijk. Veel vrouwen stellen ook hun werk in vraag en stellen niet langer hun carrière, maar hun gezondheid en levenskwaliteit op de eerste plaats."
Wordt een terugkeer naar de werkvloer vaak onderschat?
"Meestal niet door de vrouwen zelf, maar vooral door hun omgeving. Veel vrouwen komen na een behandeling tegen borstkanker vervroegd in hun menopauze, zijn sneller vermoeid, hebben last van lymfeoedeem, ... Voor werkgevers en collega's is de impact daarvan moeilijk in te schatten."
Toch is het belangrijk dat je opnieuw aan het werk gaat.
"Absoluut. Borstkanker krijgen is alsof je op een rijdende trein stapt. Die trein moet een eindstation bereiken en dat is 'terug aan het werk gaan'. Hoe langer je thuis zit, hoe moeilijker het wordt. Veel vrouwen zitten ook met vragen: wanneer mag ik terug gaan werken? Wanneer kan ik terug gaan werken? Wat zegt mijn financiële situatie?"
Er zijn ook vrouwen die blijven werken tijdens hun behandeling. Is dat een verstandige keuze?
"Afhankelijk van welke behandeling je krijgt en wat voor soort job je hebt, kan dat inderdaad. Het grootste voordeel daarvan is dat je leven de structuur behoudt waarin je je zeker en veilig voelt en dat je financieel minder opofferingen moet doen. Maar voor veel vrouwen is dat niet haalbaar, omdat hun lichaam echt rust nodig heeft. Forceer jezelf dus niet!"
Nuttige tips:
- Heb je nog veel lichamelijke klachten of voel je je nog niet klaar, wacht dan nog even. Beter wat langer thuis dan na drie maanden werken moeten inzien dat het niet lukt. Laat niemand je iets opleggen, maar neem zelf de beslissing wanneer je weer aan de slag wil.
- Terug gaan werken én een huishouden runnen is geen lachtertje. Zorg eerst dat je thuis alles weer op de rails krijgt. Leg jezelf dus geen onhaalbare doelstellingen op.
- Blijf tijdens je ziekteproces contact houden met je baas en collega's en laat hen regelmatig weten - zonder dat je daarvoor details hoeft te geven - hoe je je voelt. Het maakt de stap om nadien terug te gaan werken gemakkelijker.
- De wetgeving heeft maatregelen voorzien die je helpen om na lange afwezigheid weer aan het werk te gaan. Misschien kan je minder uren werken of andere taken uitvoeren die minder belastend zijn. Informeer bij een adviserend geneesheer of bij je mutualiteit.
Bron: Vitaya
Content volgens thema
Gerelateerd
Doe een donatie
Donaties door particulieren gaan naar het Pink Ribbon Fonds, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting.
Pink Support
Steun de strijd tegen borstkanker op jouw manier en organiseer een actie op het Pink Support Platform!
Nieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven van wat Pink Ribbon doet? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!