NL general eindvisual DRM

12.984 wandelaars stapten 61,28 keer de wereld rond en zamelden zo € 232.305 in ten voordele van Pink Ribbon

Preventie De Roze Mars

07/06/2022 - In de maand mei van dit jaar organiseerde Pink Ribbon, de nationale organisatie die strijd tegen borstkanker, alweer haar 5de editie van De Roze Mars. Maar liefst 12.984 enthousiastelingen schreven zich in om te werken aan hun eigen conditie te werken en om hun steun te betuigen aan patiënten en de strijd tegen borstkanker. Naast hun inschrijvingsgeld, zamelden de deelnemers nog € 108.957 extra in ten voordele van de vzw.

De Roze Mars kleurde de maand mei opnieuw (virtueel) roze

Sinds enkele jaren staat niet alleen oktober in het teken van borstkanker. Ook de maand mei is dankzij De Roze Mars van Pink Ribbon al enkele jaren een traditie geworden. Van 1 tot en met 31 mei roept de vzw alle Belgen op om 10.000 stappen per dag te zetten. Zo wil de organisatie iedereen enerzijds bewustmaken van het belang van een actieve levensstijl en anderzijds geld inzamelen om hun projecten in de strijd tegen borstkanker te financieren.

€ 232.305 verzameld in strijd tegen borstkanker

Sinds oktober vorig jaar betalen deelnemers niet enkel een deelnameprijs, maar kunnen ze ook familie, vrienden, familie en sympathisanten oproepen om hun deelname te sponsoren. Die formule bleek in 2021 al een succes, toen er voor maar liefst € 105.000 werd gedoneerd. Ook dit jaar schakelden de deelnemers massaal hun netwerk in. In totaal werd voor maar liefst € 108.957 extra gedoneerd. “Het is hartverwarmend om te zien hoeveel mensen er voor over hebben om de strijd tegen borstkanker te steunen,” zegt gedelegeerd bestuurder Hilde Debackere. “Iedereen kent wel iemand. In ons land alleen al strijden 100.000 tegen borstkanker. En ook mannen kunnen borstkanker krijgen. Met Pink Ribbon willen we niet alleen hun levenskwaliteit verhogen en wetenschappelijk onderzoek steunen maar ook meer bewustzijn creëren. Zo kan 1 op 3 kankerdiagnoses (niet enkel borstkanker nvdr.) vermeden worden door een gezonde en actieve levensstijl. De 12.984 deelnemers aan De Roze Mars hebben met andere woorden de eerste stap, letterlijk en figuurlijk, alvast gezet.” Besluit Hilde.

Om dat bewustzijn rond borstkanker te verhogen, kan de vzw elke editie rekenen op de steun van gemotiveerde ambassadrices. Dit jaar waren dat er voor het eerst drie, met Evi Hanssen in Vlaanderen, Sara De Paduwa in Wallonië en Ann De Bisschop als woordvoerster naar de bedrijven toe. Voor Evi Hanssen ligt een goed doel rond borstkanker nauw aan het hart. De ambassadrice blikt dan ook tevreden terug: “Wandelen zit in mijn natuur. Met Zaza (Evi’s hond, nvdr.) ga ik sowieso dagelijks wandelen. Het brengt me tot rust. Bovendien kan ik tegelijkertijd luisteren naar de natuurgeluiden of een rustgevende podcast. Daarom heb ik, samen met Hilde (De Baerdemaeker nvdr.) en Jutte, enkele speciale afleveringen opgenomen van onze podcast “Nog 9 minuten” en organiseerden we ook een wandeling met onze luisteraars. Het was geweldig om hen eens in het echt te zien en om samen te kunnen wandelen, praten en tot rust komen”, vertelt Evi. “Het doet me dan ook enorm veel plezier dat zo veel mensen hun steun al wandelend willen betuigen door deel te nemen aan De Roze Mars. Ze beseffen wellicht niet half hoe goed dat voelt voor mensen die strijden tegen deze vreselijke ziekte.”

Bedrijven mee op de kar

Niet alleen individuele deelnemers zijn welkom op De Roze Mars. Ook bedrijven vinden steeds vaker hun weg naar dit virtueel, laagdrempelig evenement. “Het grootste deel van onze tijd spenderen we op het werk. Bovendien zijn er ook meer en meer kantoorjobs, waardoor we globaal gezien minder bewegen. Vandaag zitten we maar liefst 500 minuten per dag. Daar wilden we met Pink Ribbon iets aan doen”, legt Hilde uit. “Door bedrijven te stimuleren om deel te nemen aan De Roze Mars, werken ze niet alleen aan de gezondheid van hun werknemers maar het stimuleert ook hun geheugen en concentratievermogen. Bedrijven varen er dus wel bij door hun collega’s op tijd en stond eens een rondje te laten lopen door of rond het kantoor.”

Om die bedrijven te overtuigen, schakelde de vzw voor het eerst een nieuwe ambassadrice in. Wellbeing experte Ann De Bisschop maakt er al jaren haar streefdoel van om via boeken en keynote speeches werkgevers en werknemers te overtuigen van het belang van gelukkige en gezonde werknemers en een positieve werksfeer. “Wandelen is daarbij één van mijn vaste voorbeelden. Ik zet dagelijks een beperking op mijn aantal zittende vergaderingen. De andere doe ik al telefonerend zodat ik kan rondwandelen, of staand aan een hoge tafel of bureau. Ik heb daarom ook een nieuwe term in het leven geroepen, ‘weetings’, wat ‘walk meetings’ betekent”, vertelt Ann. “Sinds de pandemie hebben bedrijfsleiders ingezien dat de mentale balans en de fysieke gezondheid van hun medewerkers heel belangrijk is als je als organisatie succesvol wil zijn. Ik vind het dan ook fantastisch dat 246 bedrijven zich registreerden en hun medewerkers motiveerden om hun beste beentje voor te zetten.”

Blijven gaan, ook na De Roze Mars van mei

Nu de vijfde De Roze Mars geëindigd is, wil Pink Ribbon iedereen blijven aanmoedigen om de nieuwe gewoonte verder te zetten. “Een gezonde en actieve levensstijl boosten door deel te nemen aan ons virtueel evenement is fantastisch, maar we willen iedereen vooral aansporen om die goede gewoonte nu aan te houden”, besluit Hilde. “Zo kan iedereen moeiteloos de uitdaging opnieuw aangaan in oktober en wie weet, wel het eigen stappendoel verbreken.” Dat kan je onder andere doen door je aan te sluiten bij het 10.000 stappen platform van het Vlaams Instituut Gezond Leven. Zo kan je elke dag van het jaar stappen blijven tellen en je meteen ook voorbereiden op de 6de editie van De Roze Mars die zal plaats vinden tijdens de Internationale Borstkankermaand in oktober.

NL general eindvisual DRM
Lees ook: Eindresultaat De Roze Mars in oktober 2021

Deel het artikel op:

Doe een donatie

Donaties door particulieren gaan naar het Pink Ribbon Fonds, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Doneer

Pink Support

Steun de strijd tegen borstkanker op jouw manier en organiseer een actie op het Pink Support Platform!

Zet een actie op

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van wat Pink Ribbon doet? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief