Header heart 2

Borstkanker in België

Diagnose Cijfers en feiten Stichting Kankerregister

18/12/2020, door Marleen Finoulst - Jaarlijks worden meer dan 10.000 nieuwe gevallen van borstkanker vastgesteld. De gemiddelde leeftijd op het moment van de diagnose bedraagt 62 jaar. Bij 70% wordt de ziekte in een vroegtijdig stadium ontdekt. Meer dan 80% zijn hormoongevoelige kankers.

Het verzamelen van gegevens over borstkanker is erg belangrijk. Hoeveel vrouwen laten zich screenen, hoeveel gevallen tellen we en in welke stadium bevindt de tumor zich op het ogenblik van de diagnose, hoeveel vrouwen worden geopereerd, bestraald of krijgen chemotherapie of een hormoonbehandeling… Door die informatie in kaart te brengen, kan men de kwaliteit van de behandeling en dus de vooruitzichten voor vrouwen met borstkanker verbeteren. Dit is de taak van de Stichting Kankerregister (SKR). SKR verzamelt, verwerkt en analyseert gegevens over onder andere borstkanker die ze uit ziekenhuizen en laboratoria ontvangt. De Stichting maakt op basis van de gegevens rapporten die ze terugbezorgt aan de ziekenhuizen, die op basis hiervan de kwaliteit van hun zorg kunnen verbeteren. Dankzij een donatie van Pink Ribbon werd een digitale tool ontwikkeld die ervoor zorgt dat de gegevens van de ziekenhuizen sneller doorstromen naar de SKR.

Om de twee tot drie jaar verschijnen nieuwe rapporten over de cijfers omtrent borstkanker in België. De meest recente cijfers hebben betrekking op het jaar 2017.

Borstkanker in Belgie NL

Bronnen:

  • https://kankerregister.org/STA... (C50)
  • RELATIEVE 5-JAARSOVERLEVING PER KANKERTYPE EN GESLACHT. BELGIË, 2012-2016. BELGIAN CANCER REGISTRY, BRUSSELS, 2019
    STATBEL (ALGEMENE DIRECTIE STATISTIEK - STATISTICS BELGIUM).

Doe een donatie

Donaties door particulieren gaan naar het Pink Ribbon Fonds, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Doneer

Pink Support

Steun de strijd tegen borstkanker op jouw manier en organiseer een actie op het Pink Support Platform!

Zet een actie op

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van wat Pink Ribbon doet? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief