Het nieuwe Pink Ribbon-lintje, ontworpen door (ex)-borstkankerpatiënten én hun omgeving
Getuigenis26/09/2023 - Adeline, Anne-Cathérine, Brigitte, Joke, Tes… het zijn niet zo maar namen. Het zijn de namen van 5 straffe mensen die van heel nabij borstkanker hebben meegemaakt. Want wanneer iemand getroffen wordt door borstkanker, dan raakt dat niet alleen de patiënt(e), maar ook iedereen om haar (of hem) heen: partner, broer en zus, moeder en vader, zoon en dochter, vriend en vriendin, collega. Zij vormen het netwerk waarop de patiënt tijdens de ziekte kan steunen ... en zij zorgden dit jaar samen voor de creatieve signatuur van het nieuwe Pink Ribbon-lintje.
Het dragen van het roze lintje is een teken van solidariteit met al diegenen die aan borstkanker lijden. De allereerste versie werd meer dan 30 jaar geleden getekend door wijlen Evelyn Lauder, schoondochter van de Estée Lauder-familie, om het bewustzijn over borstkanker te vergroten. Estée Lauder Companies ondersteunt in België al meer dan 16 jaar de vzw Pink Ribbon Belgium.
Na 2022 werd er ook in 2023 een oproep gelanceerd op de sociale netwerken van Pink Ribbon, waarbij (ex-) borstkankerpatiënten – en deze keer ook aan personen uit de nabije omgeving van een patiënt – werd gevraagd om een ontwerpvoorstel te maken voor het nieuwe Pink Ribbon-lintje, als illustratie van hun eigen, specifieke verhaal over het doormaken of meebeleven van de ziekte.
Uit de talrijke inzendingen werden vijf ontwerpers geselecteerd. Hun gelijklopende ideeën werden samengebracht en verder geïntegreerd tot één, dit tijdens een inspirerende workshop in het hoofdkantoor van CKS, ontwerper van stijlvolle dameskleding en één van de hoofdpartners van Pink Ribbon.
Het lintje van ons allemaal
Tijdens de workshop werd al snel duidelijk dat allen – (ex)-borstkankerpatiënten, hun vrienden én naasten – zich sterk met elkaar verbonden willen voelen, op basis van gedeelde kracht en onverzettelijke moed. Hieruit ontstond de idee voor het ontwerpen van “Het lintje van ons allemaal”, dat precies de sterke verbondenheid tussen patiënt en omgeving symboliseert. De kleuren en symbolen die verwerkt zijn in het design illustreren de verhalen van de vijf ontwerpers.
Brigitte :
"Toen borstkanker bij mij werd vastgesteld, was ik compleet overdonderd. Ik heb het allemaal ondergaan, de chemo’s die je zo ziek maken, de bestralingen die je zo vermoeien. Telkens wanneer ik in de spiegel keek, werd ik geconfronteerd met een andere ‘ik’, met duidelijke littekens, een beschadigde borst en een bleke grauwe kleur. Twaalf jaar na mijn diagnose, werd er ook nog botkanker in mijn heup vastgesteld, een overblijfsel van de borstkanker. Nu ben ik echt ‘mindervalide’ en moet ik erg op letten hoe ik beweeg en ga. Mijn mooiste en meest hoopvolle momenten waren toen de oncoloog me beide keren bij mijn diagnose zei: ‘We gaan je helpen, je zal genezen en je hoeft niet te sterven.’"
Joke :
"Borstkanker heeft mijn leven door mekaar geschud, maar ik probeer vooral de positieve levenservaring mee te nemen. De warmte die me doorheen dit hele proces omringde, is onbeschrijflijk geweest en heeft mij er doorheen gedragen. Oude vriendschappen kwamen terug tot leven, collega's en verre kennissen werden vrienden voor het leven. Ik had meer tijd voor mijn gezin, zo werden we nog hechter. Ik had meer tijd om met mijn ouders, broer en zus door te brengen, dat is zo kostbaar!
Ik kijk erop terug als een periode waarin ik me continu vervlochten voelde met anderen, dat waren mijn familie en vrienden, maar ook andere kankerpatiënten in het ziekenhuis. Ik was niet alleen. Toen ik negen maanden met ziekteverlof was, beleefde ik voortdurend mooie momenten, ondanks de miserie die er ook was. Ik ben dankbaar dat ik me in die periode zo vervlochten en gedragen voelde door mijn omgeving."
Tes:
"Ik was tien jaar toen mijn mama borstkanker kreeg, ik merkte dat ze sneller moe was en niet veel kon doen. Toen ze ziek was, hebben we veel gepuzzeld omdat ze door de chemo vermoeid was en niets actiefs kon doen. Nadat ik mijn huiswerk had gemaakt, begon ik met mijn mama een puzzel te maken, na een paar minuten begonnen mijn papa en broer mee te doen. Het was een beetje een familie-uitstap, maar dan thuis.
Familie is als een soort puzzel want je hangt allemaal aan elkaar vast. Ook de dokters en verplegers doen altijd hun best om mensen te genezen. Als twee kankerpatiënten samen op de kamer liggen vertellen ze elks hun verhaal. Ze voelen zich door elkaar begrepen en bieden steun aan elkaar. Net als bij familie voelen die mensen dat ze een beetje dichter bij elkaar hangen."
Adeline:
"Ik was dertien toen bij mijn moeder borstkanker werd vastgesteld. Ik herinner me een dag waarop ik met mijn zieke mama in een winkel was waar mijn vrienden ook waren. Ik wilde niet dat ze haar zagen, want ik was bang dat ze haar zouden uitlachen omdat ze geen haar had en een sjaal om haar hoofd droeg. Op dat moment heb ik een knop omgedraaid, ik wilde mezelf en mijn mama – de vrouw van wie ik het meeste hou – niet langer wegstoppen. Ik gaf haar midden in de winkel waar iedereen bij stond een dikke knuffel.
Mijn mama voelde zich niet goed in haar vel toen. Ik besloot om haar te helpen met make-up te dragen, sjaals uit te kiezen die met haar outfits matchten en ik moedigde ze aan om meer kleur te dragen. Vandaag is mijn moeder de meeste kleurrijke en sprankelende vrouw die ik ken.’"
Anne-Catherine:
"Wanneer je borstkanker krijgt, stapelen de vele pijnlijke momenten zich op: het slechte nieuws aan je omgeving vertellen, het besef, de ziekte niet langer kunnen verbergen of de littekens die je er voortdurend aan herinneren. Vreemd genoeg is voor mij vooral de nasleep een echte beproeving. De vele controles maken het moeilijk om afstand te nemen van je ziekte. Je zelfvertrouwen en zorgeloze houding ben je kwijt.
Als je ziek bent sta je buiten spel. Helaas zijn er sommige mensen die je geleidelijk uit hun leven verwijderen. Dat is pijnlijk, maar het opent ook een weg naar nieuwe, betekenisvollere relaties, bijvoorbeeld met mensen die hetzelfde doormaken. En natuurlijk zijn er ook de mensen die er altijd zullen zijn, ondanks je ziekte en beperkingen."
Het negende Pink Ribbon-lintje
"Boodschappen van hoop, steunende initiatieven en hartverwarmende acties zullen altijd een belangrijk facet van de activiteiten van Pink Ribbon zijn, maar we sluiten als organisatie evenmin onze ogen voor de zeer harde realiteit van een ziekte die momenteel in ons land zo'n 100.000 patiënten en hun naasten treft”, besluit Hilde Debackere, gedelegeerd bestuurder van de vzw Pink Ribbon. “Precies daarom draagt het Pink Ribbon-lintje dit jaar de signatuur van borstkankerpatiënten zelf en personen uit hun nabije omgeving”.
Met het roze lintje werft Pink Ribbon fondsen om de strijd tegen borstkanker te ondersteunen, niet alleen op het gebied van preventie en vroegtijdige opsporing, maar met het oog op het verbeteren van de levenskwaliteit van patiënten. Niemand mag borstkanker alleen onder ogen zien. De vzw nodigt ieder van ons dan ook uit om met een simpel gebaar solidair te zijn met de strijd tegen de ziekte: het dragen van het roze lintje.
Het Pink Ribbon-lintje is te koop voor €4 in de circa 1.200 winkels van AVA, Carrefour, Club, CKS, Colora, Hunkemöller, JBS, Mayerline, Media-Market, Multipharma, Standaard Boekhandel en Torfs, verspreid over het hele land.
Deel deze pagina via:
Content volgens thema
Actueel
Triple-negatief, het buitenbeentje onder de borstkankers 17 oktober 2024 Parlementariërs zijn beter geïnformeerd over borstkanker dan gemiddeld 16 oktober 2024 10 oktober - Dag van de Mentale Gezondheid 4 oktober 2024 Pink Ribbon : “Er is veel te weinig aandacht voor de groep patiënten met de zwaarste diagnosen” 25 september 2024 Alle artikelsDoe een donatie
Donaties door particulieren gaan naar het Pink Ribbon Fonds, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting.
Pink Support
Steun de strijd tegen borstkanker op jouw manier en organiseer een actie op het Pink Support Platform!
Nieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven van wat Pink Ribbon doet? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!