Tournée minerale

Doe jij mee aan Tournée Minérale?

Preventie Kenniscentrum Borstkanker

19/01/2023 - De maand februari zonder alcohol. In 2023 organiseren de Stichting tegen Kanker en De Druglijn voor de vijfde keer Tournée Minérale. Hoe groot is de impact van alcohol op je risico op borstkanker?

Vooraanstaande kankerexperts zijn het erover een dat het verband tussen alcoholconsumptie en een aantal kankers voldoende bewezen is. In het vakblad Journal of Clinical Oncology, een gespecialiseerd artsenblad over kanker, stellen ze dat alles bij elkaar 3,5 procent van alle kankers op het conto van alcohol geschreven kan worden, waarbij zware drinkers uiteraard het grootste risico lopen.

Goochelen met cijfers

Niet alle kankers worden in dezelfde mate door alcohol beïnvloed. Sommige, zoals huidkanker of leukemie, hebben zelfs niks met alcohol te maken. Het verband is er wel duidelijk voor volgende zeven kankersoorten: kanker van lever, mond, keel, strottenhoofd, slokdarm, darm en borst. Hoe meer gedronken wordt, hoe groter het risico op deze kankers. Het verband is het sterkst voor mond-, keel- en slokdarmkanker. Mensen die minstens 50 gram alcohol per dag drinken (meer dan 4 of 5 standaardglazen) lopen bijvoorbeeld 7 keer meer risico op mond-, keel- of slokdarmkanker dan geheelonthouders. Wie bovendien rookt, verhoogt dit risico nog meer. Het verband tussen alcohol en lever-, darm- en borstkanker is zwakker: meer dan 50 gram alcohol per dag (meer dan 4 tot 5 glazen) vergroot het risico ‘slechts’ met een factor 1,5. Wanneer opnieuw minder gedronken wordt, neemt dit risico vermoedelijk af. Een maand geheelonthouding is altijd een prima kuur voor je lichaam.

Alcohol is een gekende risicofactor voor borstkanker. Wie dagelijks een glas drinkt, loopt 10% meer kans om borstkanker te ontwikkelen in vergelijking met geheelonthouders. Wat betekent dat nu concreet? Gemiddeld loopt een vrouw van 40 jaar 1,45% risico om in de volgende 10 jaar borstkanker te ontwikkelen. Stel dat ze graag af en toe een glas witte wijn of cava drinkt, dat stijgt haar risico op borstkanker naar 1,59%. Dat is nog steeds een laag risico. Stel dat ze dagelijks een paar glazen drinkt en haar risico op borstkanker daardoor verdubbelt, dan heeft ze 1,74% kans op borstkanker, ook dat is niet dramatisch veel.

Detoxkuur

Borstkankers is iets wat vrouwen overkomt. Aan de belangrijkste risicofactoren, leeftijd, familiale belasting en erfelijkheid, kunnen we niets veranderen. Mensen zijn geneigd om de impact van risicofactoren die we wel kunnen beïnvloeden, te overschatten.

De belangrijkste boodschap voor je algehele gezondheid én voor je risico op borstkanker is: streef een gezonde levensstijl na. Voldoende lichaamsbeweging, niet roken, overgewicht vermijden, voldoende fruit en groenten eten, voldoende slapen en voldoende ontspanning. Daartoe behoort ook zuinig zijn met alcohol. Een goede vuistregel is: drink niet meer dan één of twee glazen per dag en las minstens twee alcoholvrije dagen per week in. Voor regelmatige drinkers is deelnemen aan Tournée Minérale een zegen voor het lichaam. Het is misschien wel de enige detoxkuur die echt werkt.

Klik hier voor de website van Tournée minerale Lees ook: feiten over borskanker

Deel dit artikel via:

Doe een donatie

Donaties door particulieren gaan naar het Pink Ribbon Fonds, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Doneer

Pink Support

Steun de strijd tegen borstkanker op jouw manier en organiseer een actie op het Pink Support Platform!

Zet een actie op

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van wat Pink Ribbon doet? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief